„Dnes tady bojovala Rudá armáda proti Němcům. Byla tu i jednotka maďarského vojska a také náš odboj. Ukazuji totiž zastoupení, co zde u nás v regionu skutečně za druhé světové války bylo. A tady v okolí byl odboj silný,“ poznamenal v sobotu hlavní organizátor dvoudenní akce Petr Něnička.

Lidé letos mohli ve Vlkoši sledovat i boje na nebi. Do akce vystartovaly tři bojové letouny z nedalekého milotického letiště. „Kdo chtěl vidět pořádné letecké umění, ale nepřišel sem, tak udělal obrovskou chybu,“ upozornil Něnička.

Hodně zajímavé byly také pozemní boje, které potvrdily dominanci sovětských jednotek. „Přijeli jsme sem s americkým obrněným autem M3A1 Scout, které bylo dodáváno do Sovětské svazu v rámci smlouvy o půjčce a pronájmu. Bylo jich vyrobeno kolem osmi tisíc, z toho většina putovala do Anglie, SSSR a Kanady,“ přiblížil jeden ze strojů předseda Klubu vojenské historie Hraničářský pluk 19, Karel Návoj.

Sovětskou uniformu, tentokrát řadového vojína, měl na sobě také Martin Mokrý z Třebíče, člen Diverzantů z Brandenburgu. „Mám kořistní zbraň, je to služební německá pistole Walther P38,“ ukázal sovětský vojín, který přijel na jih Moravy i s přáteli z Čech a Slovenska.

Správnou dobovou atmosféru dodala zázemí také Nikola Hlaváčová, která vyjela na Vlkošské dny se snícím klučinou v historickém kočárku. „Je ještě po tchánovi, který bude mít šedesát let. Když jsem tady byla na minulém ročníku, tak se mi líbila dobová dámská móda. A proto jsem si dnes vyšla v dobových šatech,“ svěřila se Vlkošanka.