„Hlavně při změnách počasí dochází ke kyslíkovému deficitu, ryba se začne dusit a pokud je nakrmená, dusí se ještě víc,“ vysvětlil Tomáš Tichý z Rybářství Hodonín.

Situaci ještě zhoršuje nedostatek vody. „Potřebovali bychom, aby pršelo. V Kyjovce, která napájí naše rybníky, už prakticky nic neteče a nám schází skoro milion kubíků vody,“ doplnil jednatel rybářství Alois Kopečný.

Vzhledem k tomu, jak nepříznivě se situace vyvíjí, nejsou podle něj škody zatím nijak enormní. „Měli jsme dva velké úhyny. Na rybníku Nálezné v Dubňanech asi za padesát tisíc korun a na rybníku Písečné velký za osmdesát tisíc korun,“ upřesnil Kopečný.

Větším škodám se podařilo zabránit díky pravidelnému měření množství kyslíku ve vodě a následnému prošlehávání rybníků speciálním zařízením na okysličování vody.

„Množství kyslíku měříme minimálně jednou týdně na všech našich rybnících a pokud je potřeba zasáhnout, máme k dispozici čtrnáct okysličovačů typu kesener,“ řekl Alois Kopečný.

Úhyny ryb by se podle něj neměly projevit na množství kaprů na vánočním trhu. Horší už to bude s jejich cenou. Kvůli suchu je totiž nedostatek obilí, které je hlavním krmivem ryb a jeho ceny rostou.

„Loni jsme kupovali obilí do dvou set padesáti korun, letos je to 350 až 400 korun za metrák. Jak se to projeví v celkových nákladech, se teprve ukáže, ale předpokládáme, že cena ryb by mohla mírně vzrůst,“ řekl jednatel rybářství Alois Kopečný.