Rychle jedoucí řidiči mívají u Žarošic plné ruce práce zejména, když zrovna není suchý povrch silnice. „Cesta pro ty, kdo přijíždí od Slavkova, vede z kopce a zatáčkami. Bourají tady ale i ti, co vyjíždějí do kopce. Navíc se tady tvoří i lokální náledí, a to třeba jen na několika metrech, na kterých pak auta sjíždějí ze silnice do lesa,“ přiblížil nebezpečí v zatáčkách nad obcí její starosta Jiří Kacer, který je i členem tamní hasičské jednotky. „Většinu výjezdů máme právě k nehodám,“ doplnil s tím, že k zatím poslední vyjížděli v úterý.

Po jiné z nich v létě odváželi záchranáři do nemocnic zraněnou ženu a dítě. „Příčinou nehody byla podle všeho nepřiměřená rychlost na mokré silnici,“ sdělil po havárii policejní mluvčí Petr Vala. V samotné obci pak čeká na rychlé řidiče úsekové měření, které je má zpomalit.

Na druhém místě nejkritičtějších úseků v regionu je takzvaná křižovatka smrti u hodonínské místní části Pánov. Tady především nedočkavost za volantem při vjezdu z vedlejší silnice od města či od Ratíškovic stála nejen zdraví, ale i život řadu cestujících. Za poslední dva roky se tady při sedmi nahlášených nehodách zranilo šest lidí. „Příčinou bylo nedání přednosti proti příkazu dopravní značky Stůj dej přednost v jízdě,“ upozornil analytik Janko na ignoraci stopky.

Toto kolizní místo se má začít ve druhé polovině tohoto roku výrazně měnit. Republikoví silničáři plánují tuto křižovatku přestavit na okružní. „Cílem stavby je modernizace křižovatky silnic I/55 a II/432 a hlavně zvýšení bezpečnosti řidičů. Pánovská křižovatka totiž patří k nejfrekventovanějším místům silnice I/55 v okolí Hodonína a bohužel bývá častým dějištěm dopravních nehod s tragickými následky,“ připomněla mluvčí republikového Ředitelství silnic a dálnic Lucie Trubelíková. Termín zahájení stavebních prací bude podle ní záležet na vývoji soutěže. „Předpokládáme, že by to mohlo být ještě v letošní stavební sezoně,“ doplnila mluvčí.

Další dvě nebezpečné lokality posledních dvou let jsou pak už uvnitř zástavby okresního města. Šest zranění si za tuto dobu vyžádaly srážky na křižovatce Brandlovy a Marxovy ulice, podobně jako havárie na hodonínské Brněnské ulici.