„Vždycky je dobré, když se k alkoholu něco přidá. A my jsme to spojili s regionálním krajancem, který se v Blatnici velmi hodně peče," řekl pořadatel koštu Antonín Hanák s tím, že krajance mají úspěch a lákají hodně lidí. „Jde o selské pečivo, které lidí velmi často jedli jako přílohu k polévkám, či omáčkám. Jejich zvláštností je to, že každý krajanec má základní složení, ke kterému si každá kuchařka něco málo přidá ze svého, ale v podstatě ho dělá každá stejně. Přesto je vždy trochu jiný. Máme tu dokonce i povidlový," popsal Hanák.

Přítomní se tak střídali u talířů se vzorky krajanců a u lahví se vzorky kořalky. „My to máme rozdělené. Já jsem přišel na slivovici a manželka na krajance. Řídí, tak nemůže pít. Máme to spravedlivě na půl. Já řídím sem, manželka na cestě zpátky," smál se Michal Jeřábek, který přijel na košt s celou rodinou až z Hodonína.

Mezi vzorky pálenek, jež byly z velké části od místních, byla meruňkovice, slivovice, višňovka, ořechovka, ale také ananasovice a mnohé další. „Je tu navíc i řada likérů, takže si v nabídce sto padesáti šesti vzorků vybere snad každý," podotkl Hanák, který si pochvaloval i kvalitu vystavených vzorků.

„Vzorky jsou dobré, nejvíce mi chutnala ananasovice, tu jsem pila poprvé. Byla docela silná, ale opravdu dobrá a navíc i voněla ananasem," prozradila Jana Němečková. Pochvalovala si i krajance. „Chutnal mi povidlový," dodala.

Návštěvníkům zahrála cimbálová muzika Falešnica a zatančil hodonínský folklorní soubor Duběnka.