Moravané se upírají k zákonu o obecném referendu, který před volbami slíbila mimo jiné i budoucí vládní sociální demokracie. Ten má umožnit po získání potřebného počtu podpisů závazné celostátní hlasování na jakákoliv témata. „Zatím o této věci jednáme jen uvnitř strany. V lednu ovšem máme mimořádný sjezd a po něm rozběhneme kampaň. O postupu, jak dosáhnout moravské samosprávy, chceme informovat i během evropských voleb. Hlavně ale v letech 2015 a 2016," sdělil Brněnskému deníku Rovnost místopředseda strany Moravané Zdeněk Zbožínek.

Referendum se podle plánu Moravanů má uskutečnit během krajských voleb v roce 2016. „Nechceme státní kasu zatěžovat referendem mimo volby," podotkl Zbožínek.

Klíčové je podle něj to, aby parlamentní strany nyní splnily svoje sliby a odsouhlasily obecné referendum. „Věříme, že se to podaří. Jsme například v kontaktu s Úsvitem, za nějž někteří naši členové kandidovali," řekl místopředseda.

Podle budoucího premiéra Bohuslava Sobotky je pravděpodobné, že se nového zákona lidé dočkají. „Je v programu vznikající koalice. Pevně věřím, že jej prosadíme," ujistil Sobotka. Dodal přitom ale, že není příznivcem vzniku samosprávné Moravy. „Požadavek na samosprávu naplnily kraje," řekl.

Poslanec za opoziční komunisty Vojtěch Adam potvrdil, že i jeho strana pro referendum zvedne ruce. „Ale bez rozmyslu nedokáži říct, zda bych byl pro samosprávu Moravy. To je třeba důkladně posuzovat," upozornil.

Na nutnost důkladného zvážení všech pro a proti poukázal i poslanec za lidovce Jiří Mihola. „I s ohledem na evropskou integraci je pravděpodobné, že se samosprávné celky budou spíše zvětšovat. Ale úspěchem referenda si nejsem jistý. Spíše by se měli věci chopit politici parlamentních stran," myslí si.

Podle politologa Lubomíra Kopečka je šance na obecné referendum slušná. Už proto, že kromě ODS jej strany podporují. „Nedokáži si ale představit, že v celostátním referendu by samospráva prošla. Na Moravě je možné zemské zřízení jako téma obnovit, ale v Čechách to téma nikdy nebylo," upozornil Kopeček.

Dodal, že Moravané by spíše mohli uspět v krajském referendu. „To sice nemůže uspořádání změnit, ale bylo by dobré pro zviditelnění tématu," myslí si.

Lidé nemají na návrat samosprávy, o kterou Morava přišla v roce 1949, jednotný názor. „Určitě jsem pro. Mám moravskou národnost a myslím si, že z Brna lépe vidíme potřeby Moravy než páni v Praze," řekl například Pavel Holý. Naopak Janě Veselé je téma jedno. „Pochybuji, že by to zlevnilo chleba. Jen bychom živili další politiky navíc," myslí si žena.