Kromě slivovice košt představil také pálenky z meruněk, hrušek, jablek, durancií, oskeruší, mirabelek, třešní, višní, špendlíků, broskví, i kdoulí.

„Mezi přihlášenými destiláty byly také pálenky z borůvek, ananasu, černého bezu, máty peprné, řepy a piva, vínovice, ořechovky či medoviny. Také tentokrát se objevily i vzorky ze Slovenska. Měli jsme zde ale i raritu z Číny, kterou přivezly děti ze soustředění. Z čeho je ale pálenka vyrobená, nemůžeme určit. Je ale vidět, že v tomto směru mají Číňané ještě co dohánět,“ zažertoval jeden z organizátorů Jiří Pelikán s tím, že vybrat šampióna bylo letos obzvlášť těžké. „Každý rok se objeví část pálenek, které se nepovedou. Letos byl ale jejich podíl minimální, což jsme zažili, při volbě šampiona. Z osmdesáti kořalek byla jedna pěknější než druhá, což je velmi milé překvapení,“ zhodnotil Pelikán.

Jubilejní ročník ale nakonec vyhrála loňská hruška Petra Šlosara z Chrudimi. Ten se svými vzorky boduje po celé České republice. Šlosar je autorem nové technologie výroby destilátů, na které pracoval třicet let. Destiláty nepálí, podle svých slov je pouze předělává. „Destilace se ukončuje ve chvíli, kdy teče například čtyřiceti procentní líh. Já se ale přísně řídím teplotami, a to kombinací teplot ve vařáku a par, které vycházejí z kolony,“ prozradil Šlosar, který je povoláním chemik.

„Na základě této kombinace určím konec destilace. Díky tomu mohu jít do daleko vyšších teplot a vydestiluji větší podíl přítomného lihu v lutru nebo ve kvasu. Vše je ale individuální, protože nejsou nikdy dva kvasy stejné,“ doplnil letošní šampión. V Bukovanech soutěžil s celkem deseti vzorky. Úspěch slavil i s kalvádosem.

O tom, že bukovanský košt už překročil hranice regionu, nesvědčí pouze účast soutěžících z Chrudimi, ale i původ návštěvníků. Ti na jih Moravy přijeli například z Klenovic na Hané . „Jsem zde už počtvrté a přijel jsem ochutnat jižnější vzorky. Pocházím z Hané, kde máme také dobrou pálenku, na Slovácku je ale opravdu jiná. Je sladší, jemnější,“ srovnal Marek Mráček.

Naopak dámy si většinou pochutnávaly spíš na likérech. Na višňovku přijela z Hodonína Blanka Kempná. „Máme rodinu ve Věteřově a když je košt, vyrazíme sem. Bukovany jsou jediný košt na který jezdíme. Je tu dobrá atmosféra i pálenky a navíc se zde potkáme se známými,“ uvedla návštěvnice, která si pochutnala i na likéru z jahod.

O hudební doprovod se letos postarala Mladá cimbálová muzika Kyjovsko, v čele s primášem Adamem Procházkou. Nechybělo ani pohoštění v podobě sýru, klobásků, okurek a paštiky, ale i zabijačkových specialit.