Třiačtyřicáté Valtické vinné trhy znají své šampiony. Včera dopoledne je ve Valticích vybrali špičkoví degustátoři pod vedením ministra zemědělství Jakuba Šebesty. Ze třinácti červených vín předsedům hodnotících komisí z předešlých dnů nejvíce chutnal Merlot, ročník 2009, výběr z hroznů z vinařství Jaroslav Beneš v Hruškách.

„Je to obrovský úspěch. Jsme malá firma a dokázali jsme se prosadit v konkurenci těch velkých,“ neskrýval radost Jaroslav Beneš. Podle něj je titul šampiona na Valtických vinných trzích zatím jednoznačně největším triumfem hrušeckého vinařství.

Podle něj se znovu potvrdilo, že víno se dělá ve vinici. „Loňský rok byl vynikající pro červená vína. My jsme navíc u merlotu vsadili na velkou redukci, z jednoho keře je tak jedna láhev,“ prozradil.

Pro vinařství, které obhospodařuje šest hektarů vinic a ročně vyrobí bezmála čtyřicet tisíc lahví vína, je merlot červenou odrůdou číslo jedna. Vlajkovou lodí. Merlot od Benešů ostatně v posledních třech letech nikdy nechyběl na Valtických vinných trzích ve finálovém rozstřelu.

„Loni jsme prohráli jen velmi těsně. Říkali jsme si, že jednou to musí přijít,“ usmíval se Beneš starší.

Hrozny šampiona vyzrály na pětadvacet stupňů Českého normovaného moštoměru. Podle technologa vinařství Romana Beneše se víno rodilo za použití těch nejmodernějších postupů a metod.

„Je to víno rubínové barvy, krátce macerované, které ještě leží v barriquových sudech, Má výrazné aroma černých třešní, v závěru přechází až do čokoládových, kávových tónů,“ popsal šampiona.

Mezi bílými víny získalo prestižní titul Veltlínské zelené, ročník 2009, pozdní sběr z Vinařství Josef Dufek ze Svatobořic-Mistřína. Stejnému vínu přisoudila prvenství i komise milovníků vín. „Z nejlépe hodnocených zahraničních vín vybrali odborníci Tramín červený, ročník 2008, bobulový výber z Vína Nitra. Obdrží Pohár starosty města Valtic,“ uvedl Jan Otáhal z pořádající společnosti.

„Kolem vinných trhů se pohybuji už dobrých dvacet let. Můžu říct, že od roku 1990 rostla úroveň bílých vín a trošku stagnovala červená vína. V posledních dvou třech letech ale i jejich úroveň roste,“ všiml si Jaroslav Osička z valtické vinařské školy.

„Špička se zhušťuje, je tam čím dál větší tlak. Degustátoři upřednostňují vína na privátních aromatech a kořenitosti než na jejich kvalitách, které vyplynou postupně. Přirovnal bych to k atletice. Jestliže se hodnotí jen sprint, dobře, ale je tady i maratón nebo běh na tři tisíce metrů, na to se zapomíná,“ připojil další zajímavý postřeh.

JIŘÍ ŠEVČÍK
MICHAL ŠUPÁLEK