Nekonaly se tady žádné pijácké orgie ani ruská ruleta. Carské časy připomínalo otevírání sektů useknutím hrdla lahve.
„Podle jedné z legend to opravdu vymysleli carští důstojníci, které už v jejich zhýralosti nebavilo otevírat lahve normálním způsobem. Podle jiné na to přišli francouzští důstojníci, kteří sekali lahve za jízdy na koni,“ popsal dvě teorie o vzniku tohoto způsobu servírování sektu Libor Nazarčuk.

Právě on byl jeden z prvních, který přivezl sekání sektů z Francie do České republiky a teď v něm pořádal už třetí domácí mistrovství v této disciplíně.
Šestadvacet sommelierů, z nichž bylo šest ze Slovenska, muselo nejdříve předvést svou zručnost a šarm při podávání sektu obvyklým způsobem a pak sekali hrdla lahví.

Zpravidla si na to vzali meč nebo nůž a často potřebovali několik pokusů. Když se to povedlo, tak se ozvalo prsknutí skla, zátka spolu se střepy odletěly někdy směrem k publiku a přetlak v lahvi vytlačil nejen trochu vzácného nápoje, ale především zbytky střepů, takže diváci pak takto otevřené sekty s chutí vypili.

„Naučila jsem se to jako úkol od ředitelky naší školy, která chtěla mít netradiční přípitek na školním plese. Používám bajonet ze druhé světové války, který patřil mému pradědovi, takže je to rodinná památka,“ řekla jedna z finalistek, studentka hotelové akademie v Kežmaroku Barbora Lovecká.
„Při práci v restauraci to běžně nedělám, ale jako doplněk na přání hostů nebo při vzácné příležitosti sekty sekám,“ doplnila ji pražská sommelierka Dita Křivánková.

Většina soutěžících byli muži a nejlepší dojem na porotu udělal Milan Krejčí z Prahy, který se tak stal českým šampionem v sekání sektů pro rok 2007.
Kromě mistrovského klání viděli návštěvníci sklepa dva rekordy. Při tom prvním useklo hrdlo láhve zároveň 28 sommelierů. Nazarčuk pak vyrovnal vlastní rekord v počtu způsobů sekání sektů. Použil při tom skleničku, podšálek, podkovu, popelník, šavli, svícen a dokonce slepeckou hůl. Jeden sekt pak otevřel v sedě.