„Letos se žáci šestého ročníku zapojili do tématu roku, kterým je Fenologie a klima. Fenologie je zajímavá věda, která studuje chování a projevy organizmů během roku," vysvětlila dubňanská kantorka Marta Chludilová.

Pro výzkum si žáci vybrali dvě lípy srdčité v okolí školy a výzkumnou otázku: Na čem závisí doba rašení pupenů? „Podle hypotézy, kterou sestavili, závisí doba rašení pupenů na nadmořské výšce, teplotě a množství srážek," přiblížila pedagožka.

Od září šesťáci pozorovali a zapisovali žloutnutí a opad listů, rašení pupenů a olistění. Součástí pozorování bylo pořizování fotografií stromů a měření teploty a množství srážek. „Měsíční fotografie a další úkoly jsme posílali do Sdružení Tereza, které Program Globe v naší republice zaštiťuje. Pro porovnání našich výsledků s dlouhodobým průměrem jsme využili data z Českého hydrometeorolo­gického ústavu (ČHMÚ)," vysvětlila Marta Chludilová.

A co nakonec dubňanští žáci zjistili? „První rašení pupenů pozorovali letos dvaadvacátého dubna a bylo téměř shodné s pozorováním ČHMÚ provedeným v Lednici, a bylo dříve o čtyři dny než v roce 2012. Důvodem pro dřívější rašení bylo teplejší počasí a více srážek než v roce 2012. A poslední zjištění, doba rašení je později u stromů ve vyšších nadmořských výškách," dodala.