První část rekonstrukce už začala a potrvá do 9. prosince. „Od začátku obce směrem od Tasova až po most uprostřed vesnice je cesta neprůjezdná. Od stejného mostu povede další úsek silnice, která je uzavřená až po konec obce směrem na Velkou nad Veličkou,“ přiblížil Libor Olšák z hodonínské oblasti Správy a údržby silnic.

Hodonínský cestovatel Matěj Balga u panamských břehů.
Z Hodonína až na konec světa... Cestovatel Balga se po třech letech vrátí domů

Rekonstrukcí projdou i dva mosty v obci, a to přes potok Kuželovský a Zábařinčový. Třetím opraveným bude most směrem na Malou Vrbku přes Malanský potok. Obyvatelé se dovnitř obce dostanou od Kuželova nebo po objízdné trase směrem od Tasova.

Cestou z Velké nad Veličkou se řidiči kvůli opravě mostu nedostanou vůbec. „Uvnitř obce budou dopravu na dvou stech metrech řídit semafory. Zbytek musí řidiči objet po místních komunikacích,“ řekl Olšák.

Na změny se musí připravit i cestující autobusem. Jedna zastávka se přesunula k poště, druhá na silnici směr Kuželov k odbočce na Malou Vrbku. „Autobus do Velké nad Veličkou pojede odklonem přes Kuželov. Do Hroznové Lhoty se lidé dostanou po místní cestě,“ vysvětlil vedoucí dopravního odboru společnosti Kordis Michal Kocourek. Zastávka Bařiny nebude v provozu.

Jednotlivé úseky silnice, která je už v havarijním stavu, se rozšíří a dostanou nový povrch. Práce, které vyjdou na téměř 32 milionů korun bez daně, zahrnou také pokládku nových obrubníků a úpravy odvodnění a příkopů. „Úpravy zvýší v obci plynulost dopravy a tedy i bezpečnost,“ řekl za firmu Swietelsky, která opravy provádí, oblastní ředitel Tomáš Hrabina.

Příští rok budou práce na silnicích směrem na Kuželov a Malou Vrbku pokračovat. „Řidiči neprůjezdné části objedou po provizorních cestách,“ sdělil Olšák.

Na Pánově u Hodonína lidé obdivovali vojenskou techniku, výstroj i výzbroj armád.
Vojenský den na Pánově ukázal sílu Lopraisovy Tatry i tankem sešrotovaný favorit

Další uzavírky omezují řidiče na silnici mezi Kyjovem, Miloticemi a Ratíškovicemi. „Práce pokračují zdárně a cesta bude otevřená od 16. září,“ popsal Olšák.

Také v Blatnici pod Svatým Antonínkem je v současnosti silnice rozkopaná.

KRISTÝNA HORTVÍKOVÁ