Například domácí vyrážejí v devět hodin ráno od stavby obecního úřadu. Většinou se žlutými doplňky, které často zpestřuje nějaká ta hvězda. O tom, že nejen pochod byl mikroregionový, ale i témata debat, potvrzuje i nejeden rozhovor. „Dnes je zima jak v Miloticích na hodech," podotkl jeden z pochodníků.

To už se stovky lidí přibližují k areálu dobrovolných hasičů, kde je v poslední prosincový den vítá hvězda Velké říjnové socialistické revoluce. „Zdrastvujtě," podává ruku sám Lenin.

Pak už první z návštěvníků dostávají šesticípé cukroví s nápisem Vítá vás hvězdná obec Vacenovice. „Jeden z nejúžasnějších pocitů pro mě byl, když se dala na kabelovku výzva, zda by naše šikovné hospodyňky během svého vánočního pečení upekly perníkové hvězdičky, které budou rozdávány každému příchozímu. Za několik dnů se na obecním úřadě začaly objevovat krabice, pytlíky, kabelky plné perníčků ve tvaru hvězdičky," přiblížila přípravu starostka pořadatelů Jana Bačíková. Vacenovické kuchařky tak napekly přes tři tisíce hvězdiček.

Příchozí pak zamířili za svařeným vínem, čajem, sladkostmi, tlačenkou, ovarovou polévkou a mnoha druhy gulášů. Jedním z nich byl i Pagáčův z medvěda. „Začali jsme jej připravovat už včera, a je z vepřového medvěda," pousmál se jeden z kvarteta kuchařů František Ilčík.

O něco později přišel na řadu kulturní program, který zahájily malé děti hitem Skákal pes. Pak k pódiu zamířily známější hvězdy jako Gagarin, tři mušketýři, ženy z Babovřesk, členové kapely Kiss, Mr. Bean či úspěšní biatlonisté. Nechyběly ani zdravice starostů a místostarostů šesti obcí mikroregionu. „Docházáme z dědiny, která je nejblíž Vacenovic a máme se také nejvíc rádi. Ať se nám daří v tom příštím roku, mějme sa dobře. Děkuji Vacenovicám, nasadily vysokou laťku," řekl milotický starosta Josef Levek.