„Inspirovali jsme se studií, ve které vědci sledovali reakce goril na promítané fotografie ostatních jedinců. V některých případech došlo k lásce na první pohled," představil námět pro novinku Martin Krug, ředitel hodonínské zoo.

Ta pokročila ale dál. Fotky nahradila filmovými záběry volně žijících šimpanzů v africkém pralese a promítla je těm hodonínským. „Očekáváme, že se budou snažit jejich chování napodobovat a vymezí si své role ve smečce," vysvětlil autor myšlenky Martin Krug s tím, že výsledky toho, jak budou šimpanzi na projekci reagovat, zoo využije ve spolupráci s bratislavskou Univerzitou Komenského k výzkumu.

Už nyní jsou ale viditelné pokroky. „Šimpanzi projekci vnímají a vědí, že nejde o skutečná živá zvířata. Projevují ale zájem o děj na plátně," upozornil ředitel.

Záchrana druhu

Unikátní projekce ale nemá pomoct jen Hodonínu, ale také přispět k záchraně jednoho živočišného druhu. Počet šimpanzů učenlivých se totiž každým rokem snižuje a ti, mezi které patří i hodonínský Sherley, žijí v západním cípu Afriky zcela osamoceni od dalších poddruhů. V případě, že je zasáhne epidemie, jim hrozí vyhynutí za několik týdnů. Dostatečný počet potomků šimpanzů učenlivých s čistými geny v zoologických zahradách by pomohl vytvořit genetickou rezervu těchto opic. Ty by se pak mohly v případě katastrofy vrátit do volné přírody.

Hodonínská zoo je pouze jedna ze dvou v České republice, která může zajistit čistou linii šimpanzů učenlivých hornoguinejských. Sherley je zástupcem právě tohoto poddruhu, jenže do rozmnožování se mu příliš nechce. „Spíš než o samice se zajímá o to, jak otevřít láhev nebo jak vydloubnout pochoutku z umělého termitiště," podotkl Krug.

Podle něj by mu pomohla inspirace od ostatních samců, což je ale v podmínkách zoologických zahrad prakticky nemožné. Život ve smečce  tak hodonínským šimpanzům nahrazují moderní technologie. „Je to vůbec poprvé, co jsem se za dobu své praxe mohl setkat s projektem, kde se naše technika významně podílí na záchraně živočišného druhu. Instalace projektorů do výběhu šimpanzů je pro studium chování zvířat revoluční," uvedl Pavel Dvořáček, manažer společnosti, která dodala zařízení pro projekci.

Opičáci navíc potřebují vysokou kvalitu obrazu. „Musejí mít dojem, že promítaný obraz je skutečný. Prožitek z videa jsme ale zároveň chtěli dopřát i návštěvníkům, kteří zavítají do pavilonu opic. Proto jediným řešením byla zpětná projekce," sdělil majitel instalační fimy Aleš Zezula.