O podobné rodičovské sdružení se dlouhou dobu snažili například v Lužicích. „Nejprve jsme měli ochotné maminky, které chtěly centrum založit, ale neměli jsme pro ně vhodné prostory. Když jsme za obecním úřadem v roce 2012 dokončili opravu domku po panu Blažkovi, který slouží jako centrum volnočasových aktivit dětí a mládeže, maminky iniciátorky už byly v zaměstnání," přiblížila situaci v Lužicích tamní místostarostka Jana Ambrožová.

Na podzim loňského roku se však na obec obrátila jedna z tamních maminek, výtvarnice Zuzana Zimková-Procházková. A díky ní se v Lužicích už pomalu rozjíždí volnočasové centrum Šrůbek, které funguje pod místním sdružením Brontosaurus. „Zaměřujeme se na děti od jednoho do tří let. Výtvarnou a hudební formou se snažím rozvíjet jejich jemnou motoriku i vztah k těmto druhům umění a nabídnout jim možnost zkusit si třeba práci s hlínou," přiblížila nabídku Šrůbku mladá umělkyně. Do jeho činností se podle ní zapojuje kolem dvou desítek místních.

Nedávno vzniklo mateřské centrum také v Javorníku, kde jej místní maminky nazvaly Berušky. Také tam přicházejí s dětmi od jednoho do tří let. „Scházíme se jednou týdně dopoledne. Děti připravujeme na školku. Vymýšlíme různé možnosti pro využití jejich tvořivých schopností. Minulý rok jsme navíc od obce získaly prostory v nově zrekonstruované budově, což nás velice potěšilo," uvedla jedna z iniciátorek vzniku Berušek, Kristýna Kouřilová. V Javorníku totiž podobné vyžití chybělo a matky se svými potomky museli cestovat do sousední Velké nad Veličkou.

Dobrou spolupráci s obcí si pochvaluje i Lenka Novotná z Mateřského centra Krteček. Ve Svatobořicích-Mistříně působí už od roku 2008 a navštěvují jej rodiče s dětmi předškolního věku. Celkem má na sto třicet členů. „Za podporu obce jsme velmi vděční. Nejenže jsme dostali bezplatně k užívání prostory na místním domě s pečovatelskou službou, ale navíc na nás myslí i při rozdělování grantů," pochválila Novotná.

Podle ní ve Svatobořicích-Mistříně podobná aktivita chyběla. „Především pro posílení vztahů mezi místními a maminkami, které se sem přistěhovaly. Chtěli jsme, aby se rodiče v obci stmelovali," popsala prvotní záměr vzniku centra Novotná.

Do centra ve Svatobořicích-Mistříně přicházejí rodiče třikrát týdně. „Každý měsíc se scházíme a domlouváme se, o co bychom měli zájem," přiblížila tamní praxi Novotná.

Podle Lucie Nemešové z občanského sdružení Sít mateřských center vesnice a města nemají ze zákona povinnost podobné spolky zakládat ani podporovat. Je tedy na každé obci, jestli podobné snahy rodičů podpoří. „Mateřská centra, někdy také rodinná či jiná centra, jsou zpravidla občanskými sdruženími a nejčastěji vznikají jako svépomocné skupiny rodičů. Obce nemají žádné automatické závazky je podporovat, přesto je praxe taková, že s nimi někde více, jinde méně spolupracují," sdělila Nemešová s tím, že Síť mateřských center zastřešuje na tři sta podobných středisek v celé České republice.

„V Jihomoravském kraji je jich jedenačtyřicet. Je však možné, že je jich víc, protože členství je dobrovolné," doplnila Nemešová.