Chce sjednotit českou levici podobně jako slovenský premiér Robert Fico. „Teď se hlasy voličů drolí mezi námi a menšími stranami. I kvůli tomu jsme v opozici a nechci dopustit, aby tomu tak bylo i po příštích volbách. Řešením je nabídka předvolební koalice menším podobně smýšlejícím stranám," vysvětlil Škromach. Spolupráci si dokáže představit například se Stranou práv občanů Zemanovci, jejímž čestným předsedou je nově zvolený prezident Miloš Zeman. „I on je zastáncem vytvoření silné levicové platformy," podotkl Škromach.

Spojení se Zemanovci se naopak brání jihomoravský poslanec a předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. „Do voleb půjdeme jako samostatná politická strana," sdělil po jednání se Zemanem.

Právě Sobotka je podle jihomoravského šéfa Zemanovců Mariana Keremidského překážkou v případné spolupráci. „Už dříve se několikrát proti podobnému spojení vyhranil. Do voleb je však ještě daleko. Navíc sociální demokracii čeká ještě v polovině března sjezd a volba vedení. Ta může napovědět, jakým způsobem se bude strana dál vyvíjet. Řada bodů v našich programech je společná a o formě spolupráce tak není problém jednat," sdělil Keremidský.

Sjednocení levicových politických stran si přeje i jihomoravský hejtman a místopředseda sociální demokracie Michal Hašek. „Potrvá to ale pravděpodobně déle než na Slovensku. Zatím preference nenapovídají tomu, že ve volbách získáme nadpoloviční počet křesel ve sněmovně, jak se to podařilo právě Ficově vládě. Proto se musíme poohlížet po programově podobně orientovaných partnerech, se kterými sestavíme silnou koalici," vysvětlil Hašek.

Neobává se ani, že Zeman bude sociální demokracii nějakým způsobem do spolupráce s ostatními stranami tlačit. Sešel se s ním předevčírem. „Je to levicový politik, který vzešel ze sociální demokracie a i přesto, že je čestným předsedou jiné strany, bude nadstranickým prezidentem. Někteří naši členové se ho zbytečně bojí. Dorazí i na náš sjezd do Ostravy, ale k vnitrostranickým záležitostem se vyjadřovat nebude," sdělil Hašek.

Se Zemanem se po prezidentských volbách sešel ještě před Sobotkou. „Pozval jsem ho na oslavy 1150 výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, kterých by se měl účastnit," dodal Hašek.

Podle brněnského politologa Michala Pinka je slučování levicových stran jejich vnitřní záležitost. „Netroufnu si říct, pro koho to bude výhodné. Každopádně do voleb je ještě daleko a vedení stran má dostatek času si promyslet, zda na tom vydělají," sdělil politolog.