Po úvodním slovu náčelníka ratíškovického střediska Junáka Pavla Hnilici ples předtančením oficiálně zahájily členky oddílu Squaw, které si připravily představení na téma akvabely. „Oddíly se každý rok střídají. Příště přijdou na řadu Tuláci a po nich Trojka," vysvětlil Hnilica.

Další dvě pásma v připraveném programu divákům naservírovaly tanečnice z hodonínské skupiny Black and White. Zvláštní obdiv asi dvousetčlenného publika sklidili tři rančeři z Bezměrova u Kroměříže. Ukázali, jak zacházejí s bičem, lasem i kolty. „Aby bič ve vzduchu práskl, musí překonat rychlost zvuku. Je proto potřeba se naučit, jak se chová, i když ho má člověk zrovna za zády," vysvětlil jeden z vystupujících, Libor Krčmař.

Přiznal, že před deseti lety, kdy s tréninkem začínal, jeho pokusy mnohdy neodnesly jenom prsty. „Dnes jsem vyvázl bez újmy. Jenom kolega, který mi asistoval, to schytal asi dvakrát nebo třikrát," zasmál se muž.

Ať už kovbojové nebo indiáni, všichni se letos poprvé mohli nechat na památku zvěčnit v kostýmech. Ve fotoateliéru s kulisami. „Snímky si pak stáhnou z internetu jako suvenýr," poznamenal Hnilica. A proč ratíškovičtí skauti pořádají právě country ples? „V tomto stylu se v obci nekoná žádný. Navíc se ke skautingu, který má u nás dlouholetou tradici, velmi hodí. No a ne všichni chtějí chodit na plesy jen v saku a kravatě, tady jim stačí rifle a košile," uzavřel Hnilica.

Junák Ratíškovice má v současnosti necelých dvě stě členů. Sdružuje střediska v Mutěnicích, Vracově a Skoronicích.