„Střepů bychom zpracovali i více, ale v České republice jich nemáme dostatek. Dovážíme je ze Švýcarska, Rakouska, Maďarska nebo Polska,“ sdělila mluvčí sklárny Vetropack Moravia Glass v Kyjově Regína Bělohoubková.
Jak dále upozornila, letošní rok byl rekordní množstvím použitých střepů. Barevné láhve na víno nebo na pivo jsou tak vyrobené z více než devadesáti procent právě ze střepů. „U lahví v barvě cuveé nebo olivová byl obsah střepů přes 94 procent, u bílých lahví a konzervových sklenic byla splněna barevné specifikace i s obsahem střepů ve sklovině přes 80 procent,“ přiblížila mluvčí.
Použití recyklovaného skla při výrobě je podle ní výhodné i z důvodu úspory energie při tavení skloviny. Sklo se taví při teplotě čtrnáct set stupňů. „Tavení střepů tak znamená úsporu energie ve výši tří procent a následné snížení emisí oxidu uhličitého deseti procent na tunu vyrobeného skla,“ nastínila další výhodu Bělohoubková.
Jak připomněla, s recyklací skla začal Vetropack ve Švýcarsku už v sedmdesátých letech minulého století jako první výrobce skla. V současnosti má skupina Vetropack výrobu, prodejní či distribuční kanceláře nejen ve Švýcarsku či v případě Kyjova v České republice, ale také v Rakousku, Chorvatsku, Moldavsku, Rumunsku, Itálii, na Slovensku nebo na Ukrajině.