Podzim a zima jsou pro většinu středních škol nejdůležitějším obdobím. Právě na přelomu roku totiž pořádají dny otevřených dveří. Pro vzdělávací instituce jsou jedním z nejlepších možných prostředků pro získání nových studentů.

A právě o ně v posledních letech musí školy doslova bojovat. „Pro nás jsou tyto akce velmi přínosné. Když už k nám do školy děti přijedou, většinou si tak devadesát procent z nich přihlášku podá," sdělila ředitelka Střední školy Strážnice Petra Fialová.

Ivo Kurz, ředitel Střední školy průmyslové v Hodoníně, vidí výhodu otevřených dveří pro veřejnost v tom, že škola má možnost ukázat, jaké má zázemí nebo jak vypadá její vnitřní chod. „Představit tyto možnosti případným zájemcům je velmi důležité. O důležitosti vypovídá i průzkum, který jsme si vypracovali," řekl Kurz.

Žák deváté třídy čejkovické základní školy Michal Bezůšek se o svém dalším studiu rozhodne podle toho, jak se mu bude ve které škole líbit. V patnácti letech si vybral, že chce v budoucnu pracovat v oblasti informačních technologií. „Prostředí školy pro mě bude velice důležité, i proto jich chci vidět několik. Osobní návštěva je pro mě rozhodně důležitější než třeba doporučení kamarádů," svěřil se Bezůšek.

Na vlastní oči

Ani fakt, že žáci do školy přijedou a prohlédnou si ji, však nemusí být zárukou toho, že do ní v září nakonec také nastoupí. Například ředitel Středního odborného učiliště v Kyjově Zdeněk Lukeš uvedl, že škole každý rok ubývá zájemců.

„Snažíme se držet obory, které tady byly v minulosti, a naplnit je. Bohužel jsou technického zaměření a zájem o ně je ze strany veřejnosti malý. Ročně nám ubude kolem pětadvaceti žáků. Zájem o technické obory je menší, klesají počty studujících, nabídka je ale poměrně vysoká," zhodnotil Lukeš.

I přesto někde plánují novinky v oborových možnostech. Mezi takové vzdělávací organizace se letos zařadí například Střední škola Strážnice.

Podle ředitelky Petry Fialové spustí k strojírenskému oboru nový vzdělávací program CAD a CAM systémy ve strojírenství. „Příští rok otevřeme třídu pro třicet žáků. Nabírat pro tento obor budeme tedy ještě v letošním školním roce. Nový program odráží požadavky zaměstnavatelů, kterým již delší dobu schází absolventi se znalostmi CAD a CAM technologií," vysvětlila Fialová.

Rozšiřovat studijní obory chtějí v příštím roce také na Střední škole gastronomie, hotelnictví a lesnictví ve Bzenci. Plánují pořídit vlastní polesí. Pokud se jim to podaří, bude to podle ředitele Libora Marčíka mít pro školu velký přínos.

„Vycházejí od nás studenti, kteří se budou zabývat především lesnictvím. Vzhledem k obsáhlosti vědomostí kolem lesa a celého lesnictví obecně si budou moct vyzkoušet všechny disciplíny tak, aby mohli povolání zdárně vykonávat. Pokud polesí získáme, otevřeme nový obor," nastínil Marčík.