Milovníci venkovního koupání buď odletěli do teplých krajin nebo se přesunuli do krytých bazénů. Kromě několika vyhlášených otužilců si do venkovních bazénů skočí jen příznivci saun. Právě těm v chladnějších zářijových dnech začala sezona.

„Po prázdninové přestávce začínáme v září pozvolna. V říjnu se rozjedeme už naplno. Měsíčně k nám dorazí kolem tisícovky lidí," říká Libor Bartoš, vedoucí hodonínského krytého plaveckého bazénu. Ten kromě klasické finské sauny nabízí i parní lázeň. „Spouštíme je najednou, takže si každý může vybrat. O něco větší zájem je o finskou, ale často je lidé také kombinují," popisuje rozvržení zájmu vedoucí. Přestože se sauna nachází u krytého bazénu, její návštěvníci se chladí studenou sprchou ve dvou masážních boxech. „Hlavně je to z hygienických důvodů, ale také proto, že teplota vody se v našich bazénech pohybuje kolem třiceti stupňů," vysvětluje Bartoš.

Naopak ponoření v ledové vodě se zamlouvá pravidelnému návštěvníkovi saun Janu Srovnalovi. „Když si vybírám saunu, tak se rozhoduji i podle bazénu. I když vím, že se v zimě dá ochladit i ve sněhu, tedy pokud je ho dostatek," dodává s úsměvem Srovnal.

Právě tomu může vyhovovat sauna v hodonínské městské sportovní hale v Lipové aleji. „Zatím jsme spokojení, v září i díky chladnějším a deštivějším dnům byl zájem slušný, lidi se přišli zahřát. Nyní máme otevřené tři dny v týdnu a v říjnu už pojedeme pět dnů za týden. Nejsilnější měsíce jsou ty zimní," říká provozovatelka sauny Sportfly a známá běžkyně Jana Kadlecová s tím, že pro kompletnější relaxaci nabízí i vířivku a masáž.

Do plné sezony vstupuje také další hodonínská sauna Kazeto Valalta ve Velkomoravské ulici. Tu mohli milovníci saunování navštěvovat i přes prázdniny, a to tři dny v týdnu. Nyní jede každodenně od pěti hodin odpoledne a v říjnu se hosté zapotí ještě o dvě hodiny dříve. Tamní specialitou jsou jodové koupele.

Dubňanské Sportcentrum Želva nabízí zatím saunovací služby do konce září jen dvakrát týdně. Od října se tamní výheň rozpálí naplno pětkrát za týden. Kyjovská saunařská oáza se nachází v areálu u Šroubáren, kde funguje už čtvrtou sezonu. Od září se tam lidé mohou přijít rozpálit i zchladit každý pracovní den.

Ve Veselí nad Moravou zamíří příznivci finského otužování naproti sportovní hale v Kollárově ulici. „Od října do konce května jedeme každou středu, čtvrtek a pátek. Oblíbený je náš venkovní bazén, především, když je zasněžený," říká provozovatelka veselské sauny Eva Hrabalová.

Saunování doporučuje i hodonínský epidemiolog Libor Šmíd. „Určitě je prospěšné. Otužuje vlastní organizmus, má pozitivní vliv na imunitní, srdeční i cévní systém. Přes zimní měsíce je dobrou prevencí před virózami," upozorňuje lékař.