V hodonínské základní škole na Mírovém náměstí už děti v bufetu nenajdou oblíbené smažené brambůrky. „Pořád čekáme na přesný výpis, ale i tak jsme společně s provozovatelkou vyřadili některé nezdravé potraviny," informoval ředitel školy Vlastimil Letovský. Jediný tamní automat na chodbě je určený na mléčné výrobky a navíc je škola zapojená do projektu Ovoce do škol. Žáci jednou za čtrnáct dní zdarma dostávají ke svačině ovoce.

Pozitivně hodnotí přicházející změnu i v Základní škole Marie Kudeříkové ve Strážnici. Jako jedna z mála vzdělávacích institucí na Hodonínsku je zařazená do sítě Zdravých škol. Automaty na cukrovinky tam děti nenajdou. „Co se týká bufetu, budeme to řešit nejspíš ve smlouvě. Přidáme do ní ustanovení s tím, že se provozovatel zavazuje prodávat zboží v souladu s novelou zákona," přiblížil ředitel strážnické školy Petr Tomeček.

Podle provozovatelky bufetu v hodonínské škole na Mírovém náměstí Jany Lancůchové problém ale hlavně spočívá ve výchově. „Děti nejsou na zdravou stravu naučené z domu. Takže i když třeba díky projektu Ovoce do škol dostanou jablko, rozmačkají je v tašce nebo je vyhodí," upozornila.

Prodávat jen zdravé potraviny se jí příliš neosvědčilo. „Nabízím například bílé jogurty nebo neochucenou rýži. Jediný, kdo si sem tam něco koupí, je jedna z učitelek. Ty opravdu zdravé kvalitní potraviny jsou pro děti většinou příliš drahé," sdělila Lancůchová. Změnám v sortimentu se však nebrání, pravidelně se o nabídce baví s rodiči.

Iniciativu prodejců pozitivně hodnotí ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých hodonínského pracoviště Krajské hygienické stanice Marcela Hadámková. „Někteří se opravdu snaží zařadit do sortimentu zdravé potraviny, jogurty nebo ovoce. Bohužel, když chybí dozor, dítě si koupí to, co mu více chutná," tvrdí Hadámková.

Podle výživových poradců by se měl dětský jídelníček každý den skládat z pěti jídel s kvalitními zdroji bílkovin, sacharidů a tuků. V každém z nich nesmí chybět zelenina nebo ovoce. „Pokud v nabídce bufetů nebudou brambůrky a čokoládové tyčinky, děti si jogurt nebo obloženou bagetu rády koupí. Věřím, že novela má smysl v prevenci a může být v léčbě dětské obezity nápomocná," vyjádřila se výživová poradkyně a zakladatelka firmy Bomeo Monika Teichmanová a dodala, že vhodné složení jídelníčku pozitivně ovlivňuje nejen chování dětí, ale i jejich školní výsledky.

Ministerstvo školství stále jedná se zástupci resortu zdravotnictví o podobě prováděcího předpisu. „Systém členění potravin bude vycházet z doporučení Světové zdravotnické organizace vydaného pro oblast výživy dětské populace," informovala mluvčí ministerstva školství Jitka Ježková.

-novela říká, že se nezdravá jídla ve školách prodávat nesmějí, protože to odporuje zdravé výživě dětí, poslanci ji schválili už na jaře s tím, že začne platit od září
-která jídla novela vymezuje, není jasné, stanoví to připravovaná vyhláška ministerstva zdravotnictví a školství 
a některé školy nechaly upravit sortiment automatů a sledují nabídku bufetů, jiné vyčkávají
Výživový poradce jako svačinu pro děti doporučuje:ovocný nebo zeleninový salát s hrstí ořechů a semínek, například kostičkou 70% čokolády a pro větší jedlíky i s kouskem cereálního nebo celozrnného pečiva.

MICHAELA HAVLÍČKOVÁ