Meteorologové očekávají, že tyto podmínky potrvají na jihu Moravy až do pátku. „Neznamená to však, že po celou dobu bude smogová situace platit na sto procentech území Jihomoravského kraje. Někde nemusí být situace tolik špatná,“ řekl meteorolog Petr Münster.

Ze tří reprezentativních stanic v Jihomoravském kraji v Brně-Tuřanech, mezi Sedlecem a Mikulovem a ve Znojmě byly v úterý odpoledne nejnižší hodnoty na poslední jmenované. „Odpoledne se situace přechodně zlepšila, což bylo způsobené teplem. Vzduch se více promíchal. Jakmile se začne ochlazovat, hlavně v nočních hodinách, se bude situace zase zhoršovat,“ sdělil v úterý odpoledne Münster.

Děti, nemocní a starší lidé by měli omezit pobyt venku, sportování a pobyt v zakouřených prostorách. „V ranních a večerních hodinách je větší zima a na venkově se více topí, tak je lepší nevycházet nebo méně větrat. Na delší čas mohou lidé otevírat okna v odpoledních hodinách, kdy teplota stoupne," uvedl meteorolog.

Smogová situace trvá na jihu Moravy letos už pátý den. Poprvé ji meteorologové vyhlásili na tři dny okolo dvacátého ledna, podruhé v pondělí. Na problém se smogem upozorňují také v jednotlivých obcích a městech. Například představitelé Lanžhota na Břeclavsku vyvěsili upozornění na webových stránkách města.

Smogovou situaci meteorologové vyhlašují, když alespoň v polovině stanic překročí výskyt škodlivin dvanáctihodinový průměr hodnotu sto mikrogramů na metr krychlový. „Smogová situace se vyhlašuje jako upozornění, aby lidé věděli, že ovzduší není úplně v pořádku. Kdo je na to citlivý, neměl by se zbytečně přepínat," uvedl dříve Robert Skeřil z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.