„Nelze řídit vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost ostatních,“ upozornil mluvčí policie Petr Vala.

Hasiči už od noci do pátečního poledne zasahovali u patnácti nehod, když dvakrát vytahovali zpátky na silnici dva autobusy, a to jak v brněnské Bystrci, tak v Bořitově na Blanensku. „Z jistotou ale nemůžu říct, že jsou všechny tyto nehody kvůli sněhu. Příčiny šetří policie“ sdělil mluvčí hasičů Jan Dvořák. Pomáhali také řidičům na dálnicích D1 i D2.

Sněžení v Brně. Ilustrační foto.
V Žabovřeskách napadlo třináct centimetrů sněhu, teploty budou dále klesat

Páteční situace na silnicích v Jihomoravském kraji je podle policistů složitá. Řada cest, nejen ve vyšších polohách kraje, je nesjízdná nebo sjízdná velmi obtížně. Centrum Brna je obtížně průjezdné. Policisté od půlnoci v souvislosti se sněžením do páteční čtrnácté hodiny evidovali devět dopravních nehod se zraněním, jednašedesát bez zranění a šestačtyřicet oznámení v souvislosti s počasím na nesjízdné a zablokované silnice. "Největší nárůst událostí v ranních hodinách byl zhruba do deváté hodiny, potom se situace postupně mírnila," informoval po poledni policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Rozmary počasí komplikují práci také záchranářům. „Někteří naši zaměstnanci se velmi těžko dostávali do práce. Museli jsme kvůli tomu přistoupit k nouzovému řešení, kdy v práci zůstává noční směna až do vystřídání. Musíme být totiž připraveni poskytnout přednemocniční péči v plném rozsahu. Navíc počasí komplikuje našim řidičům i samotnou jízdu,“ potvrdila mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

I když je situace na silnicích nepříjemná, buďte prosím ohleduplní…

Už ve čtvrtek, kdy začalo sněžit a tvořit se náledí, její kolegové pomáhali ve zhruba deseti případech také chodcům. Šlo především o poranění nohou, rukou a někdy i o úraz hlavy. „To platilo pro celý kraj, zřejmě k nejvíce případům jsme vyjížděli v Brně a také na Vyškovsku,“ doplnila mluvčí záchranky.

Kvůli zhoršené sjízdnosti v důsledku sněžení a náledí lze očekávat výrazné zdržení většiny linek hromadné dopravy. „Dopravní situace se pozvolna uklidňuje a většinu obcí již obsluhujeme. Zpoždění na linkách se pohybuje do dvaceti minut, ojedinělé spoje i více. Na železnici je větší zpoždění 30 až 45 minut už jen na trati Brno - Přerov, ostatní regionální vlaky jezdí relativně včas,“ vzkázali v poledne zástupci společnosti Kordis, která se na jihu Moravy o hromadnou dopravu stará.

Zdroj: Deník/Michal Hrabal

V Brně by podle dostupných informací měly tramvajové linky jezdit se zpožděním do patnácti minut. „Největší nepravidelnosti vznikají na autobusových a trolejbusových linkách v oblasti celého Brna vlivem sněhové kalamity. Zpoždění dosahují až 45 minut,“ vzkázal Kordis.

Sněžení v Brně. Ilustrační foto.
V Knínicích napadlo dvanáct centimetrů sněhu, teploty budou dále klesat

Republikoví silničáři informovali dopoledne na Twitteru o tom, že dálnice a silnice první tříd jsou s vysokou opatrností sjízdné. Zároveň upozorňují na možnou tvorbu ledovky při mrznoucím dešti.

Meteorologové z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu uvádí v předpovědi na pátek zataženo, na většině území s občasným sněžením. „Na jihovýchodě kraje zpočátku i déšť se sněhem. Nejvyšší odpolední teploty mínus jeden až plus dva stupně Celsia,“ uvedl v předpovědi pro Jihomoravský kraj Mojmír Martan.