Dotaci ve výši 141 000 korun schválili kyjovští zastupitelé Sociálně-psychiatrickému centru Fénix jako příspěvek na nájemné prostor, v nichž funguje služba denní stacionář.

Fénix zahájil svou činnost v únoru letošního roku, od prvního dubna však funguje právě i denní stacionář. „Ten je jako jediný na Hodonínsku zaměřený na cílovou skupinu duševně nemocných a postižených lidí," upřesnil ředitel Sociálně-psychiatrického centra psychiatr Jaroslav Kliment.

Peníze na provoz denního stacionáře však stále chybí. „Původní rozpočet byl přes dva miliony korun, ten jsme teď museli snížit. Dotační systém je takový, že jsme museli mít takzvanou garanční dotaci, na kterou se po pěti procentech měly spojit Kyjov, Veselí nad Moravou a Hodonín. Veselí a Hodonín nám však nakonec nepřispěly, takže jsme se na rok 2013 nedostali do dotačního systému," popsal Jaroslav Kliment, z jakého důvodu je Fénix v tomto roce bez státní dotace. Bez patnácti procentní částky totiž nemohou instituce žádat o dotaci ani z kraje ani z ministerstva práce a sociálních věcí.

Bez příspěvku z Veselí nad Moravou a Hodonína tak stacionář zúžil zaměření pouze na Kyjovsko. „Navíc jsme snížili kapacitu denního stacionáře z šestnácti lidí na deset a snížili i počet zaměstnanců. Tím pádem jsme stáhli i rozpočet," informovala Jana Kahánková ze sociálně-psychiatrického centra a bývalá vedoucí denního stacionáře.

Města měla centru přispět ze svých pokladen. „A ty si město samozřejmě hlídá, zejména jde-li o sociální služby. Záměr jsme nechali projít komunitním plánováním, kde jej hodnotila pracovní skupina duševně nemocných. Ta se vyjádřila, že tuto službu nechtějí. Poté to řešila sociální komise, která ji také zamítla. Stejně tak rada města," vysvětlila vedoucí odboru sociálních služeb Michaela Klepáčová, proč Hodonín nakonec nepřispěl.

Za rok by se ovšem měla situace ve Fénixu zlepšit. Patnáct procent z celkové částky na provoz má centrum získat od města Kyjov. „Právě podpora města je vůbec takový první povinný krok, který nám otevře dveře k tomu, abychom mohli na sociální službu žádat dotaci," upřesnila Jana Kahánková.

Letošní jednorázový příspěvek od města využijí zejména na pokrytí nájmu. „V letošním roce tak nějak musíme pokrýt provozní náklady a za rok uvidíme," řekl Jaroslav Kliment.

Zatím stacionář funguje 
z toho, co vydělává psychiatrická ambulance a ze sponzorských darů. „K tomu samozřejmě přidáváme vlastní kapitál," podotkl ředitel centra s tím, že stacionář žije 
z měsíce na měsíc a případný deficit doplácejí z vlastních peněz.

Sponzorské pomoci se dočkali i o víkendu, kdy se uskutečnil koncert na podporu denního stacionáře. Vybralo se patnáct tisíc korun. „Koncert jsme zorganizovali, protože víme, že na takových místech je potřeba pomoc," řekla za organizátorky Zpěvulenky z Čeložnic Jana Něničková.

Co s vybranými penězi udělají, mají ve Fénixu už jasno. „Teď se snažíme vybavit kuchyňku. Tu musíme nainstalovat, takže vzniknou náklady na instalaci i na pořízení spotřebičů. A začínáme zařizovat i druhou místnost stacionáře, která by měla být multifunkční," sdělila Jana Kahánková.