V domě ale nebude stálý pečovatel. Záruku na poskytování péče dala firmě, která jej postavila, veselská charita. „Jsme garanti projektu, že se tam pečovatelská služba poskytovat bude. Záleží ale jen na nájemnících, jestli nás či jinou organizaci o tuto službu požádají, nebo jim ji poskytnou rodinní příslušníci," uvedla vedoucí sociálních a zdravotních projektů veselské charity Jana Žádníková.

Nájemní smlouvu k pečovatelskému bytu mohou zájemci uzavřít jen na dva roky a pak ji na stejnou dobu jednou prodloužit. Firma Byty Tyršova získala na dům dotaci z ministerstva pro místní rozvoj. „Dostali jsme šest set tisíc korun na každý z devíti bytů. S charitou jsme podepsali smlouvu, že nám budou poskytovat terénní služby, což jsme potřebovali k žádosti o dotaci písemně," sdělil jednatel Bytů Tyršova Vít Borýsek.

Pečovatelský dům stojí v klidné části Veselí nedaleko centra. Podíl na jeho vybudování si chce připsat i radnice. „Město se na projektu podílelo prodejem vhodného pozemku pro tyto účely. Nechali jsme udělat odhad a parcelu jsme firmě za odhadnutou cenu prodali," řekl veselský místostarosta Kolařík.

Radnice už shromáždila několik žádostí o pronájem. „Zatím se přihlásilo asi deset lidí. Tři splňují podmínku pro přijetí z hlediska zdravotního, ostatní jsou starší sedmdesáti let. V posledních dnech zájem trochu opadl, myslím si, že po dnu otevřených dveří, který bude v pátek odpoledne, ještě zájemci přibudou," uvedla referentka veselského odboru sociálních věcí a zdravotnictví Bohdana Gálová.

Podle ní bude nájem stejný jako v nedalekých Boršicích, kde už firma podobný dům provozuje. „Prostý nájem tam ministerstvo, které stavbu dotovalo, stanovilo na sedmapadesát korun za čtvereční metr. Cena se pak může změnit kvůli inflaci. V Boršicích platí nájemníci zálohy za vodné a stočné, elektřinu a úklid společných prostor sedmnáct set korun za byt," dodala Gálová.

Nájemníci by se mohli do domu v Tyršově ulici nastěhovat na podzim po kolaudaci a připojení elektřiny.