„Společenská etiketa není jako kloubouk, který při vstupu do místnosti odložíte na věšák,“ míní dlouholetý mluvčí bývalého prezidenta republiky Václava Havla a odborník na společenskou etiketu Ladislav Špaček. Ten včera přijel společně s redaktorem a parlamentním zpravodajem ČT Petrem Studenovským do vinného sklepu Skalák za Ježovem, aby v tříhodinovém programu představil podnikatelům z Hodonínska základy etikety snadno a rychle.

V čem podnikatelé dělají nejčastěji chybu?
Jsou to všechny oblasti, ve kterých se nejčastěji chybuje, například nevhodné oblečení, podávání ruky při představování, zdravení nebo stolování. Představme si, že podnikatel jde na důležitou večeři, kde chce uzavřít kontrakt s rakouským vinařem a potřebuje na něj udělat dojem. Teď neví, jakou kravatu si vzít ke košili, jaký uzel si uvázat k límečku, který na košili má.

Často se lidé potýkají s tím, jak správně zacházet s náčiním, které máme prostřeno na stole, jak si poradit se všemi nástrahami při stolování. Při tom si totiž nejlépe prověříte a prokážete schopnost etikety a ukážete, jestli je to vaše parketa, nebo ne. A zahraniční partner to ví.

Má skutečně oblečení nebo stolování takový vliv na protějšek?
Nemusí mít, ale může. Chceme odstranit právě ty případy, kdy to vliv má.

V čem vidíte nedokonalost základů společenského chování u Čechů?
Je to především čtyřicet let za ostatními evropskými státy, kdy jsme neměli kontakt se světem. Jsme trochu „zanedbaní“.

Kdy je nejlépe začít se společenskou etiketou?
Už na písku poznáte, které dítě je ohleduplné a které je agresivní. To je potom vidět u dospělých za volantem nebo ve frontě v supermarketu, když jdete nakupovat. Tyhle vlastnosti se vytváří v raném věku a jsou maminky, které děti v nesprávném chování utvrzují, například radí na pískovišti ratolestem : „Nepůjčuj ten kyblík“. Nebo matka nastupuje do tramvaje se synem a starším pánem o holi. A maminka říká: „Rychle, je tam jedno volné místo, ať ho ten starý pán nezasedne“.