Ti měli v sobotu zároveň možnost ochutnat první burčák a víno ze šestnácti otevřených vinařských sklepů. Špekošt a akci Víno a burčák pořádali v areálu vinných sklepů Mikulečtí vinaři a Gurmáni z Mikulčic.

„Podařilo se nám sesbírat dvaatřicet vzorků uzené bokoviny a slaniny z Moravského Slovácka od Břeclavi po Uherské Hradiště. Odborná komise hodnotila vzhled, vůni, konzistenci a chuť,“ řekl jeden z organizátorů Špekoštu i akce Víno a burčák Vít Pavka. Ten si posteskl, že padesát procent oslovených výrobců uzenin je odmítlo s obavou, že vítěz je jako u podobných soutěží už dopředu jasný. Dvaatřicet sesbíraných vzorků nakonec ukázalo, že kvalita slováckých uzenin je dobrá. A porota proto nešetřila body. V kategorii uzený bok vyhrál Roman Schäck ze Sudoměřic s 90,4 body, vítězem kategorie špek se stal se shodným počtem bodů Dalibor Klobáska z Těmic a nejlepší domácí uzeninu v poslední kategorii měli hodonínští Šupa & Franek. Uzený bůček z jejich produkce dostal od poroty 85,4 bodů.

Jestli se uskuteční i druhý ročník Špekoštu organizátoři prozatím neví. Jejich představy o odpolední návštěvnosti byly totiž větší. Jenže bylo horko. „Věděli jsme o tomto riziku, ale chtěli jsme Špekošt spojit s ochutnávkou burčáku a otevřenými sklepy, a to zase nejde udělat v zimě,“ vysvětlil Pavka.