Rozpor mezi Městským sportovním klubem Kyjov (MSK) a FC Kyjov 1919 pokračuje i po Novém roce. Jádrem sváru jsou dva miliony, které MSK před dvěma lety dostal na získání licence Regionálního střediska mládeže.

Peníze klub utratil, ale licenci nakonec nezískal. Člen výkonného výboru MSK Miroslav Běťák tvrdí, že se tak stalo právě kvůli rozhodnutí vedení FC Kyjov 1919, které se postavilo proti sloučení s Regionálním střediskem mládeže Hodonín a faktickému získání licence. „Zpráva policejního vyšetřovatele potvrdila, že projekt sloučení nebyl dokončený pouze z důvodu rozhodnutí klubu FC Kyjov 1919, který vytvořil petici, pod níž se podepsal i místostarosta Kyjova Antonín Kuchař," uvedl Běťák.

Zároveň poukázal na dvě, podle jeho názoru, protichůdná rozhodnutí. „Pan Kuchař byl nejdříve pro sloučení klubů a pro schválení dvoumilionové dotace. Vzápětí ale souhlasil s peticí. A právě kvůli ní ke spojení hodonínského a kyjovského fotbalu nakonec nedošlo," řekl Běťák.

Kyjovský místostarosta Kuchař, který je stále členem výboru oddílu FC Kyjov 1919, na takové prohlášení nereagoval. „K této věci už se nebudu vyjadřovat. Padají tu trestní oznámení pro pomluvu, takže situaci nebudu komentovat," pronesl Kuchař.

Běťák předpokládá, že spor bude pokračovat dál. „Sice už mám vyjádření od policie, ale rozhodnutí může ještě rozbít státní zastupitelství," uvedl bývalý předseda ČSTV.

Policie však případ ještě neuzavřela. „Poprvé jsme situaci prověřovali už v roce 2012. Tehdy se neprokázalo, že by se jednalo o podezření ze spáchání trestného činu, a vše proto skončilo. A z roku 2013 máme další oznámení, které zatím uzavřené není. Je ale možné, že případ už má na stole státní zástupce k prostudování, a pokud uzná, že vyšetřovatel udělal v případu vše, uzavře jej," sdělil hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník.

Policisté se začali sporem klubů zabývat na základě anonymního trestního oznámení na MSK asi před rokem a půl. Po uzavření vyšetřování podal trestní oznámení Běťák. „Poté, co jsme byli dokola obviňovaní ze zneužití dvou milionů, dali jsme případ znovu k prošetření, abychom očistili jméno klubu. Peníze, které jsou předmětem dohadů, jsou řádně vyúčtované," vysvětlil Běťák, jenž dal i další trestní oznámení, a to na členy výkonného výboru FC Kyjov 1919.

Reagoval tím na otevřený dopis výboru, kde bylo podle něj pošpiněné jeho jméno i jméno poslance a kyjovského zastupitele Iva Pojezného. Dopis, který dorazil i do redakce Hodonínského deníku Rovnost, totiž některá média otiskla. „Kvůli zveřejnění mi pak volali lidé z celé republiky. Forma dopisu i výrazy v něm měly rozhodně ke slušnosti daleko," dodal Běťák.

Vyhrocení situace už ale odmítá komentovat i předseda výboru FC Kyjov 1919 Darek Opatřil. „Záležitost se táhne několik let a my počkáme až na verdikt policie. Už se k tomu nechci vyjadřovat," reagoval Opatřil.