Okresní město se letos může těšit už na třetí mimořádné zasedání zastupitelů. Po odvolání starosty a chybějícím lékaři v nočních sanitkách záchranářů budou ve čtvrtek 14. listopadu tématem jednání přímé dotace sportovním klubům a půjčka hodonínskému Regionu Slovácko. „Žádost podalo asi třináct zastupitelů s tím, abychom se znovu sešli kvůli dotacím do sportu," uvedla hodonínská starostka Milana Grauová.

Na posledním zasedání chtěli zástupci hodonínských fotbalistů a hokejistů ještě o milion více, než je nyní v návrhu. „Nakonec jsme se dohodli, že průchodná by mohla být částka dva a půl milionu korun," řekl sekretář hodonínského hokejového oddílu SHK Roman Gajoš. Peníze plánuje klub použít na krytí nákladů družstev mužů a juniorů. Konkrétně má jít o dopravu, pronájem ledu, výstroj a ostrahu.

Také fotbalisté z RSM snížili své požadavky. Musejí se tak spokojit s milionem na fungování divizního týmu mužů. Kromě těchto dvou klubů se o dotace na dospělý sport v roce 2014 přihlásili na radnici i házenkářky, stolní tenistky, tanečníci, zápasníci, veslaři a fotbalistky. U nich jde o částky od padesáti do sto padesáti tisíc korun. Celkem má jít z městského rozpočtu na přímé sportovní dotace v příštím roce více než čtyři miliony korun. „Letos jsme vyčlenili dva miliony tři sta tisíc korun, které si rozdělilo šest oddílů," připomněl vedoucí hodonínského odboru ekonomiky a financí Marián Maňák.

Na letošek dostali z přímých dotací také dvě stě tisíc atleti z AK Hodonín. Ti ale v navrhované osmičce pro příští rok nejsou. „Chystali jsme žádost, ale je možné, že ještě není podaná. Ale myslím si, že do zasedání určitě bude," sdělil předseda AK Petr Šíma. V pozdějším termínu podání není podle vedoucího odboru ekonomiky a financí zásadní problém. „Na zasedání může kterýkoliv ze zastupitelů navrhnout k projednání cokoliv," potvrdil Maňák.

Do programu mimořádného setkání zařadila starostka ještě jeden bod. Tím je půjčka šest set padesáti tisíc korun z městského rozpočtu pro sdružení na podporu cestovního ruchu Region Slovácko. Obnos má posloužit na zaplacení části úvěru bance. Podobně má Regionu pomoct i kyjovská a veselská radnice, které jsou spolu s Hodonínem jeho členy. „Důvodem navýšení je zdlouhavé jednání s Úřadem Regionální rady Jihovýchod, jakožto poskytovatelem dotace, díky které Region Slovácko uskutečnil propagační kampaň v roce 2009 a 2010. Vlivem průtahů jsme byli nucení podepsat dodatek ke smlouvě o půjčku s bankou," napsala zastupitelům starostka a zároveň předsedkyně představenstva Regionu Milana Grauová.

Sdružení ale u poskytovatele dotace zatím nemá příliš dobré vyhlídky. Žádost Jihovýchodu o zrušení smlouvy kvůli možnému dvojímu financování má nyní na stole ministerstvo financí. „Nebudeme příjemci doplácet část dotace, která mu ještě nebyla proplacená. Naopak v návrhu o ukončení smlouvy požadujeme vrácení již vyplacené částky," uvedla mluvčí Úřadu Regionální rady Jihovýchod Kateřina Dobešová.