Případ, kdy dívka muže zasypávala SMS zprávami se sexuálními návrhy a pak i výhrůžkami a urážkami, se odehrál nedávno v Hodoníně. Adresátovi po pár dnech došla trpělivost a obrátil se na policii. „Policisté komunikaci zdokumentovali, vyslechli účastníky a případ postoupí 
k dořešení přestupkové komisi," informoval o přestupku proti občanskému soužití hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník. Ten zároveň upozornil, že podobných případů, které však skončily už návrhem na podání obžaloby, řešili policisté od začátku roku celkem pět. Nešlo přitom vždy o problém mezi mužem a ženou, ale i mezi dvěma muži.

„Pachatele jsme obvinili 
z trestných činů Vydírání a Nebezpečné vyhrožování proto, že půl roku asi dvacetkrát denně telefonoval známému a vyhrožoval mu fyzickou likvidací. Poškozený měl obavu o život," upozornil Zámečník na případ z Kyjovska. Předmětem sporu byl dluh stejně jako u dalšího případu pronásledované ženy z Bzenecka. Jak Zámečník uvedl, pachatel čekal na ženu před domem, zvonil na její byt, opakovaně ji kontaktoval mobilem či přes internet a vyhrožoval jí ublížením na zdraví.

Jestli jde vždy o trestní čin, záleží podle policejního mluvčího zejména na způsobu a četnosti kontaktování oběti. „Obtěžování a pronásledování musí mít vzestupnou tendenci nebo je oběť 
v přímém ohrožení a má důvodnou obavu o své bezpečí," vysvětlil.

Okresní soud v Hodoníně za období přibližně posledních dvou let projednával celkem sedm přečinů nebezpečného pronásledování. Jen 
v jednom případě nakonec 
o trestu rozhodovala přestupková komise. „V ostatních šesti uznal soud obviněné vinnými a uložil jim podmíněný trest odnětí svobody," uvedla mluvčí Okresního soudu v Hodoníně Lucie Kopečková.

Zkušenosti s pronásledováním mají i v Domově pro matky s dětmi v tísni v Hodoníně. „Partner naší bývalé klientky byl nařčený z týrání jejího dítě, pronásledoval ji a dítě, čekal na ně před domem a musela zasahovat i policie," zavzpomínala na jeden z případů vedoucí Domova Jana Stehlíková. I takové ženy toto zařízení neodmítne, ale zaručit jim tajný pobyt a útočiště před pronásledovatelem však nedokáže. „Pokud nemá partner soudně stanovené, že se nesmí k rodině přiblížit, policii přivolat nemůžeme," vysvětlila.

Pachatelé, kteří se uchylují ke stalkingu, jsou podle kyjovského psychiatra Jaroslava Klimenta většinou narcistické osobnosti, které nesnesou urážku, jež jim způsobilo odřeknutí blízké osoby. Pronásledovateli se mohou často stát i alkoholici a lidé závislí na drogách. „Většinou jsou to lidé s poruchou osobnosti. Normální člověk se tak může chovat v afektu, to si ale uvědomí a dokáže afekt zvládnout," přiblížil.

Základní obranou proti stalkerovi je podle policie na něj nijak nereagovat. Policisté radí nevšímat si pronásledovatele, neodpovídat na jeho vzkazy a nescházet se s ním. „Svěřte se někomu a vyhledejte pomoc u policie či v krizových centrech. Vyhýbejte se také osamělým místům, pokuste se shromažďovat důkazy o pronásledování a veďte si o něm deník," doporučil případným obětem policejní mluvčí Zámečník.