„Do České republiky přicestovali kvůli mezikulturnímu vzdělávacímu projektu zaměřeném na výzkum barvení tkanin pomocí přírodního indiga a jejich využití v oděvní tvorbě,“ uvedla pedagožka strážnické školy Monika Frantová.

Patnáct set vzorků pálenek a desítky kysaného zelí mohli ochutnat návštěvníci šestnáctého ročníku Koštu pálenek a kysaného zelí, který v mikulčickém kulturním domě uspořádali Gurmáni Mikulčice.
Rekordní košt pálenek v Mikulčicích. Pořadatelé lákají na klasiku i rarity

Japonci se tady seznámili s technikou modrotisku a místním kolegům představili tradiční japonskou techniku Awa´ai. „Město Komacušima leží v prefektuře Tokušima, kde se produkuje nejvíce přírodního indiga v Japonsku a barvení tímto přírodním barvivem má v tomto regionu dlouhou tradici,“ připomněla Frantová.

Současný venkovní stav budovy Galerie výtvarného umění v Hodoníně.
Galerie trpí vlhkostí. Čeká na opravu, vznikne i sociální zařízení či výtah

Doplnila, že technika Awa´ai byla uznaná za japonskou kulturní památku a modrotisk dokonce v roce 2018 na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. „Ačkoli se jedná o starobylé techniky užívané především při výrobě tradičních textilií, v poslední době se hojně objevují v oděvní tvorbě. Jelikož se u nás vyučují oděvní a umělecké obory, byla v programu kromě workshopů a přednášek také diskuse o využití tradičních technik v oblasti oděvního designu,“ dodala pedagožka strážnické Střední školy.