Tlak politiků a obyvatel Hodonínska tak nadále sílí. Více než jedenáct tisíc lidí podepsalo petici poté, co těžba štěrkopísku v těsné blízkosti cenného prameniště začala dostávat reálné obrysy. Čtyřicítka starostů se s archy vydala za senátory.

Plánovaná těžba
kde: mezi Moravským Pískem a Uherským Ostrohem
plocha těžby: 24 hektarů
roční těžba: 200 tisíc tun štěrkopísku
doba dolování: 16 let
blízko prameniště vody pro Hodonínsko, část Břeclavska a Kroměřížska

Protitěžební úsilí vítá i Marcel Řimák ze sousedního Veselí nad Moravou. „Vody v krajině ubývá. O to víc je důležité zamezit hazardu se zdrojem pitné vody, stotisíci obyvateli celé oblasti a také s přírodou,“ řekl Řimák, který se připojil svým podpisem i k poslední petici.

Kyjovský starosta, jenž je zároveň předsedou republikového Svazu měst a obcí, se nyní o ochranu životadárné tekutiny zasazuje i u předsedy vlády. „Místo je chráněnou oblastí přirozené akumulace vod. Případná těžba by je mohla narušit,“ je přesvědčený Lukl.

Podle něj má stát s ochranou prameniště počítat ve své surovinové politice. „Ochrana vody pro sto padesát tisíc lidí je ve veřejném zájmu. Věřím, že zvítězí zdravý rozum,“ zdůraznil.

Zástupci těžební společnosti jsou ale naopak dlouhodobě přesvědčení, že těžba štěrkopísku u Moravského Písku nepoškodí životní prostředí ani zdraví obyvatel. Podle Lukla je důležité přednést důvody ještě předtím, než si nově se rodící vláda hnutí ANO 2011 a sociálních demokratů za podpory komunistů určí priority pro následující léta.

Projednávání petice za ochranu zdrojů pitné vody v senátním výboru.
Senát bude patřit petici proti těžbě štěrkopísku. Na konci března

Ve hře je rovněž kontrola a změna předchozího souhlasu se záměrem těžby. Někteří představitelé obcí jsou totiž přesvědčení, že stát v minulých letech pochybil. Poukazují na to, že voda patří mezi klíčové suroviny a vzhledem k postupnému úbytku a každoročnímu suchu stoupá na ceně.

Těžební společnost mezitím požádala obvodní báňský úřad pro Jihomoravský a Zlínský kraj o stanovení dobývacího prostoru. Jenže ten řízení zatím pozastavil. Kauzu má totiž na stole šéf resortu životního prostředí Richard Brabec. „Rozhodnutí ministra očekáváme v řádu několika týdnů,“ uvedl naposled mluvčí ministerstva Marek Čihák.

Rozsáhlou korespondenci vedl loni s ministrem a místopředsedou vlády Brabcem také bývalý premiér Bohuslav Sobotka, který právě v Moravském Písku petici proti těžbě a za ochranu zdroje pitné vody podepsal.

Těžba štěrkopísku. Ilustrační foto
Těžba štěrkopísku: petice za záchranu vody směřuje až do Senátu
Denis Tureček.
Hodonínská topka jedná o předvolební koalici. Lídrem bude Vytrhlík