Strážníci městské policie ve Veselí nad Moravou jsou málo aktivní. Aspoň si to o nich myslí veselský starosta Martin Bedrava. Za osm milionů korun, které město ročně platí ze svého rozpočtu, si přeje, aby policisté poskytovali více služeb lidem z města. Podle velitelky městské policie Jarmily Valáškové platí v tomto případě rčení: kdo chce psa bít, hůl si najde. Práce městských policistů je zároveň terčem diskuze na webových stránkách města.

„Osobně si myslím, že městská policie má velké rezervy ve své činnosti. Vadí mi, že se denně pohybují po městě a přitom radnici neupozorňují na nedostatky, které bychom mohli postupně řešit,“ vysvětlil své jednání starosta Veselí nad Moravou Martin Bedrava.

Dodal, že si také přál, aby na městských webových stránkách měli strážníci fotografie. Ale ani tady nepřišla odezva. Prý kvůli strachu policistů z uveřejnění identity. „Argument, že mají strach zveřejnit svou fotku, není pro mne dostatečným důvodem,“ podotkl.

Podle Bedravy strážník s určitým rizikem v takovém povolání musí počítat. „Jde mi především o to, aby pochopili, že je v jejich zájmu, když budou aktivnější. Lidé z daného městského okrsku budou vědět, na koho mohou směřovat nejen své výtky,“ uvedl starosta.

Patnáct měšťáků je podle některých málo. Velitelka veselské městské policie Jarmila Valášková si myslí, že by pomohli čtyři lidé navíc. „Sloužíme nepřetržitě ve dvanáctihodinových směnách. Radní se musí rozhodnout. Buď nás nechají poctivě pracovat nebo ušetří osm milionů korun,“ řekla Valášková. Strážníci však nejen chodí na kontroly městem, ale spolupracují také při preventivních či bezpečnostních raziích po boku státní policie.

Martin Bedrava zároveň potvrdil, že se lidé nemusí bát toho, že městská policie zanikne. „Pouze se musíme dívat na to, že když nás městská policie stojí osm milionů korun ročně na provozu a mzdách, abychom viděli na jejich činnost,“ upozornil. Nevyloučil však, že v budoucnu dojde k omezení počtu členů.

Vzájemná výměna názorů na webu odtajnila ledacos. Špatné zkušenosti i obhajobu na adresu strážníků městské policie. „V každém případě by ale měli být aktivnější a být víc vidět v ulicích našeho města,“ zveřejnil jeden z místních mužů Josef Skalka.