Ornitologové připravili setkání, při kterém upozorní na význam ptačí rezervace a nabídnou lidem vycházku do přírody. „Každý rok vyhlašujeme lokalitu, která je nějakým způsobem zajímavá nebo ohrožená.

Bzenecká Doubrava je zajímavým biotopem, navíc prvním na Moravě, který vyhlašujeme jako významné ptačí území,“ vysvětlil Tomáš Birke z České společnosti ornitologické. Součástí programu má být přednáška o ptačí oblasti, exkurze s pozorováním ptáků, ale také promítání dokumentu o „Moravské Sahaře“.

Oblast Bzenecká Doubrava – Strážnické Pomoraví se stala součástí seznamu Natura 2000, který zachycuje významná přírodní území po celé Evropě. Podle jednoho z organizátorů akce Karla Šimečka měli při vyhlášení projektu Natura 2000 hlavně zemědělci strach, že jim to přinese nějaká omezení. „Z hlediska legislativy se nic nemění, platí zákony o chráněných územích, které platily už předtím,“ řekl Šimeček.

Podle jeho slov chtějí organizátoři akce přiblížit tento cíp Moravy jako turisticky atraktivní místo. „Chceme lidem ukázat, že jižní Morava nejsou jenom víno a klobásky,“ dodal Šimeček. Ptačí rezervace vyvolala už mnoho diskuzí, protože v této lokalitě má vést rychlostní silnice.

Ta by usnadnila dopravu hlavně ve Bzenci. Bzenecký starosta Pavel Čejka je také mezi pozvanými. „Považuji za slušné se akce zúčastnit, i když z ní mám smíšené pocity. Jsem pro ochranu přírody za přiměřených podmínek,“ uvedl Pavel Čejka. Organizátoři nechtějí podle Karla Šimečka posunovat setkání do konfrontační linie.