Zahrádkáři zároveň chtějí pozastavit výstavbu kanalizace z Výhonu k Očovu. „Ušetřilo by to plánované osmimilionové náklady,“ doplnil Procházka.

Požadavky nepřekvapily místostarostu Jiřího Jandu, který v lokalitě také zahrádkaří. „Denně potřebuju na zalévání čtyřicet až padesát konví, na to mi nestačí ani má osmimetrová studna. Ti s pětimetrovými už v nich nemají ani kapku vody,“ upozornil Janda s tím, že lidé tam hospodaří asi na 150 pozemcích.

Plánovanou kanalizací má dešťová voda odtéct z Výhonu Očovským járkem do řeky Moravy. „Považuji za naprostý nesmysl odvádět vodu z naprosto vyschlého Výhonu někam jinam. Za každou cenu bychom ji tady měli udržet, a to co nejdéle,“ prohlásil Janda.

Někteří zastupitelé navíc upozorňují, že původní projekt vychází ze starých posudků. „Ukazuje se, že na Výhonu se změnily hydrogeologické poměry. Bylo by proto dobré udělat nové posudky a oslovit třeba Vysokou školu báňskou,“ navrhl zastupitel Ivo Knápek.

To podporuje i první místostarosta Vítězslav Krabička. „Projekt se připravoval patnáct let, takže odrážel tehdejší problémy, kdy tam byl přebytek vody. Navíc jde nyní o odkanalizování vody, která bude stékat z cest a chodníků, nepůjde o odvodnění zahrádek,“ ujistil Krabička.

Problematický je podle něj i fakt, že bez odvodnění město nedostane stavební povolení pro cesty. Ty potřebují i lidé, kteří chtějí stavět v přilehlé oblasti domy.

Radnice od hodonínského stavebního úřadu dostala před několika dny územní rozhodnutí pro dešťovou stoku z Výhonu do Očovského járku, která počítá i se záchytnou nádrží, avšak v Sídlištní ulici. „Na Výhonu je nádrž nemožná kvůli problému s výkupem soukromých pozemků,“ informovala v rozhodnutí vedoucí stavebního úřadu Monika Ilčíková.

Odpověď na petici mají projednat nejdřív radní. „Kontaktovali jsme zástupce petičního výboru, abychom si s nimi sjednali schůzku, a jsme s nimi ve spojení. Připravujeme i písemnou odpověď. Vzhledem k delšímu pobytu jednoho z hlavních zástupců petičního výboru v zahraničí však zatím nemáme termín schůzky potvrzen,“ sdělil ve středu mluvčí hodonínské radnice Josef Horníček.

Jak připomněl, v současné době je lokalita zastavěná jak rodinnými domy, tak především rekreačními objekty. „To, co území chybí, je napojení na dopravní a inženýrskou infrastrukturu. Ve výhledu se proto v této lokalitě počítá v několika etapách s vybudováním kanalizace a cest. Počítá se i vybudováním záchytné nádrže,“ uvedl Horníček.

A dodal, že nejde tedy o to zbavit lokalitu vody a odvést ji pryč. „Tyto záměry jsou v souladu i se současnou politikou hospodaření s vodou a jejím zadržováním v krajině. Podle platných předpisů budou muset i příští stavebníci budovat vlastní zádržné nádrže na dešťovou vodu,“ doplnil mluvčí.