Jiní lidé, které Hodonínský deník Rovnost ve městě oslovil, ale byli kritičtější. Především k hornímu náměstí. „Nejsme v Provance, aby byly všude jen levandule. Také nechápu, proč jsou místo klasických druhů stromů ibišky. Jsme na Slovácku v regionu trnek, hrušek a jablek. Z těch mají lidé aspoň užitek," zlobil se jeden z místních, který si nepřál uvést své jméno.

Zazněly ale i názory, že lidi ve městě nová podoba zeleně nezajímá. „Vím, že někteří lidé ve Starém Městě byli proti. Dokonce tu měli se starostkou nějakou schůzku. Někteří byli zásadně proti, aby jim před domem něco vysadili. Mně osobně, je to jedno," zněla odpověď starší ženy.

Vadilo mu také, že i když je ve Strážnici několik velkých zahradnictví, na projektu se nepodílejí. „Nechápu, že město nepodpoří raději místní firmy," kroutil hlavou.

Autorem projektu je valtický Ateliér Krejčiříkovi. Podle Kamily Krejčiříkové měli odborníci od začátku jasný záměr. Do města chtěli vrátit rostliny, blízké těm původním. Především růže, kosatce či levandule. Nejen v zahradách Slovácka byly již v dobách baroka.

Na tradiční odrůdy navázali architekti i při výsadbě stromů, například sakur. „Nejde o ty japonské růžové, které se u nás vysazovaly za socialismu, ale bílé, které spíš připomínají třešně. Sadit budeme i okrasné jabloně a hrušně, aby nebyly problémy s padajícími plody," uvedla před časem Krejčiříková. Do města se vrátily také ibišky a hortenzie. Přibyly okrasné třešně, hrušně.

Úprava zeleně začala ve Strážnici v dubnu. Dokončená má být na jaře příštího roku. Nyní jsou práce přerušené. „Jsou agrotechnické lhůty, kdy je vysazovat vhodné a kdy méně. Samozřejmě jsou důvodem, proč s některými pracemi počkat i extrémní teploty," sdělila Kamila Krejčiříková. Podle ní budou práce pokračovat koncem srpna. Především pak ořezy stromů. „Hotoví jsme asi ze třetiny. Konkrétně máme rozpracované lokality ve Starém Městě, kde musíme ošetřit stromy, něco málo vykácet a vysadit ovocné stromy," přiblížila architektka.

Nejblíže k dokončení jsou zahradníci u místního a na předměstí, kde už musí jen vysadit trávník. Novou podobu už má i Piaristické náměstí. „Změny čekají ještě hlavní náměstí. Na Masarykově náměstí vysadíme třešně. V Třešňové ulici stromy ošetříme a vysadíme," dodala Krejčiříková.

Nová zeleň ve Strážnici spolkne několik milionů korun. Podle Petra Helíska ze strážnického odboru investic a údržby jde o částku přesahující sedm milionů korun. „Zatím jsme na částce přesahující jeden a půl milionu," sdělil.

S novou koncepcí zeleně ve městě je od začátku spokojená starostka města Renata Smutná. Podle ní projekt pochválili i památkáři. „Dokonce nám doporučili přihlásit se do soutěže Entente Florale," řekla před časem starostka.