Není obvyklé, aby malá obec, čítající přes dva tisíce obyvatel, měla vlastní policii. „Chtěli jsme, aby někdo dohlížel na dodržování vyhlášek a rozhodnutí obce. Když totiž někdo nehlídá zákaz parkování nebo rychlost aut v obci, tak to nefunguje,“ zdůvodnil starosta Lubomír Zahradník.

Dva tamní strážníci podle něj působí především preventivně. „Nechceme lidi šikanovat, ani na nich vydělávat. Pokud někdo udělá první přestupek, většinou se to řeší domluvou. K pokutě dojde jen tehdy, když se to opakuje,“ podtrhl starosta.

Úlevu pocítili také vinaři v sklepní lokalitě Nechory. Turisté tam dřív parkujícími auty znemožňovali domácím příjezd ke sklepům. Podle místního Marka Pšovského se teď díky parkovacím kartám a dohledu policistů situace zlepšila. „Hlavně v době vinobraní turisté zablokovali cesty nebo vjezd před sklepy. Teď je to podstatně lepší,“ ocenil vinař.

Ilustrační foto.
Strach z koronaviru. V jednom týdnu zrušili na Břeclavsku hned troje hody

Ráno dohlíží strážníci na děti u školy, přes den řeší i sousedské spory, v době karantény roznášeli roušky starým lidem. Ale také zachraňují zvířata. Nejen zatoulané nebo opuštěné psy. „Na podzim jsem v ledové vodě rybníka naháněl dva lovecké ohaře. Zalíbily se jim kačenky, které tam máme pro děti. Musel jsem v té zimě pro ně, aby je všechny nezardousili,“ pobavil historkou Hellinger.

Za první rok řešili strážníci v obci na čtyři sta přestupků. V brzdění závodníků na silnici jim pomáhá mobilní radar, nad pořádkem v ulicích několik kamer. „Díky nim jsme například usvědčili vandaly. Byli to opilí cyklisté, kteří poškodili několika lidem auta,“ přiblížil Hellinger.

Navzdory vysokým pořizovacím nákladům kolem jednoho a půl milionu korun, přineslo zřízení obecní policie podle starosty obyvatelům klid. „Koupili jsme auto, vybavení, v ceně je radar a další technika. Všechno se ale nedá brát pouze ekonomicky. Jak vyčíslíte škodu, která se nestane? Obecní policie má hlavně preventivní účinek, v tom vidím největší přínos,“ zdůraznil Zahradník.

O činnost prušáneckých policistů se teď zajímají i někteří starostové z okolí. O spolupráci uvažuje například první žena Dolních Bojanovic Eva Rajchmanová. „Uvítali bychom třeba občasný dohled na veřejný pořádek nebo parkování. O náklady bychom se s Prušánkami podělili, zatím to vše zvažujeme,“ řekla Rajchmanová.