Akci navštívil i bývalý ligový fotbalista Zlína a majitel cestovní kanceláře Petr Kopal. „Jsem tady poprvé. Přilákali mě kamarádi a známí, kterých tady mám hodně. Jedním z nich je vinař Luděk Botur. O tradici zdejšího vinobraní vím sice dlouho, ale teprve letos jsem si udělal čas,“ uvedl Kopal.

Zároveň smekl před strážnickým burčákem. „Už jsem sice letošní burčák ochutnal i jinde, ale výborný byl až tady ve Strážnici,“ podotkl autor několika ligových branek, kterému dělal průvodce po Slovácku známý fotbalový rozhodčí a delegát Miroslav Bušek zvaný Rovina.

FC Vinaři České republiky má za sebou úvodní přátelský zápas, který odehrál ve Velkých Bílovicích. Z tohoto týmu vznikne reprezentační tým vinařů.
Vinaři se chystají na mistrovství Evropy. Fotbalový tým má okolo třiceti hráčů

Do Strážnice zavítali na kole i manželé Jaroslava a Rudolf Markovi z Trutnova, a vyzkoušeli tady již čtvrtý burčák v této sezoně. „Ochutnávali jsme ve Velkých Bílovicích, pak v Mutěnicích a teď tady. Je výborný,“ shodoval se manželský pár nad dvěma deci červeného moku. Jih Moravy jim k srdci přirostl tak, že si v Mutěnicích dokonce koupili búdu.

Zářijovou akci v centu malebného městečka si nenechala ujít ani rodačka z Opavy pracující v Jindřichově Hradci Nela Sglundová, která se na ní bavila s kamarádkou Petrou Jarošovou z Velké nad Veličkou. „Na vinobraní jsem tady přijela podruhé a je opět výborné, včetně burčáku,“ pousmála se Opavanka.

Ředitelka tamního kulturního domu Strážničan Danuše Adamcová odhaduje počet návštěvníků letošního vinobraní na čtyři až pět tisíc lidí. „Vstup je volný. Tradici našeho vinobraní jsme totiž v roce 1999 obnovovali proto, aby jím žila Strážnice a okolí. Stalo se tak místem setkávání a zábavy lidí z celého Strážnicka, a ti na něj zvou přátele a známé z celé republiky,“ upozornila ředitelka.

Jen v historicko-folkorním průvodu se představilo kolem 350 lidí v dobových kostýmech a krojích. Včetně hostujícího souboru z Bratislavy. „S letošním ročníkem jsem velice spokojená, i když nás trošku zlobil silný vítr. Především atmosféra byla velmi přátelská,“ dodala Adamcová.

Dechová kapela Mistříňanka.
Mistříňanka oslaví kulatiny. Koncertem na pódiu kyjovského letního kina