„JazzKlub funguje v Kyjově už necelé dva roky a kromě seriózních jazzových koncertů, které pořádáme minimálně jednou za měsíc, jsme si řekli, že by to chtělo i trošku recese," vypráví jeden se zakladatelů JazzKlubu Igor Sádra Rychlík, jak vznikl nápad uspořádat jedinečný košt.
Těch se totiž v regionu pořádá bezpočet, ochutnává se víno, zelí, klobásky, štrúdly či pomazánky, ale košt svařáků zatím chyběl. „Je to nultý ročník. Lidé nevěděli, co od akce očekávat, takže se oťukáváme, a pokud by měl mít košt tuto návštěvnost, tak může být příští rok znovu," míní Sádra.
Na koštu se nakonec sešlo slušné množství lidí a kolem dvaceti vzorků svařeného vína. „Je to originální nápad. Víno se tady pěstuje někdy od Karla IV. a od té doby se tu beztak vaří i svařák. Češi a obzvlášť Moraváci jsou totiž hodně vynalézaví," smál se jeden z návštěvníků koštu Miroslav Dlouhý, který přišel se skupinou kamarádů.
K zábavě jim vyhrávala kyjovská skupina Návrat, ve které hrají i členové JazzKlubu. Vzorek na košt svařáků mohl přinést každý, díky tomu měl výhodu – vstup zdarma. Jednotlivé vzorky pak hodnotili všichni návštěvníci pomocí hodnotitelských lístků vhozených do osudí. Ti, co uvařili tři svařáky s největším počtem hlasů, pak získali drobné ceny, například CD skupiny Návrat či členské karty JazzKlubu se slevami na koncerty. „Věříme, že nultý ročník nebude poslední," uzavřel Igor Rychlík.