„JazzKlub funguje v Kyjově už necelé dva roky a kromě seriózních jazzových koncertů, které pořádáme minimálně jednou za měsíc, jsme si řekli, že by to chtělo i trošku recese," vypráví jeden se zakladatelů JazzKlubu Igor Sádra Rychlík, jak vznikl nápad uspořádat jedinečný košt.

Členové JazzKlubu Kyjov uspořádali košt svařených vín. Takový v regionu doposud chyběl.Těch se totiž v regionu pořádá bezpočet, ochutnává se víno, zelí, klobásky, štrúdly či pomazánky, ale košt svařáků zatím chyběl. „Je to nultý ročník. Lidé nevěděli, co od akce očekávat, takže se oťukáváme, a pokud by měl mít košt tuto návštěvnost, tak může být příští rok znovu," míní Sádra.

Na koštu se nakonec sešlo slušné množství lidí a kolem dvaceti vzorků svařeného vína. „Je to originální nápad. Víno se tady pěstuje někdy od Karla IV. a od té doby se tu beztak vaří i svařák. Češi a obzvlášť Moraváci jsou totiž hodně vynalézaví," smál se jeden z návštěvníků koštu Miroslav Dlouhý, který přišel se skupinou kamarádů.

K zábavě jim vyhrávala kyjovská skupina Návrat, ve které hrají i členové JazzKlubu. Vzorek na košt svařáků mohl přinést každý, díky tomu měl výhodu – vstup zdarma. Jednotlivé vzorky pak hodnotili všichni návštěvníci pomocí hodnotitelských lístků vhozených do osudí. Ti, co uvařili tři svařáky s největším počtem hlasů, pak získali drobné ceny, například CD skupiny Návrat či členské karty JazzKlubu se slevami na koncerty. „Věříme, že nultý ročník nebude poslední," uzavřel Igor Rychlík.

Členové JazzKlubu Kyjov uspořádali košt svařených vín. Takový v regionu doposud chyběl.