Lidé se přesto nenudili. Milovníci vody otevírali 1. května Moravu i Baťův kanál, Strážnice zpřístupnila opět skanzen a muzeum mlynářství. Pouze komunisté slavili sváteční den „postaru“ jako svátek práce. Přijel i Miroslav Grebeníček. Tentokrát už ale ne na hodonínské koupaliště, nýbrž do Rybářské bašty. „Stále více lidé ustupují od toho, co bylo. Přitom spousta věcí nebyla špatných.

To ale zjistí po několika letech. Obnova ale stojí ohromné miliardy, což je škoda,“ uvedla předsedkyně Okresního výboru KSČM Martina Milerová. Miroslav Grebeníček přijel z několika důvodů. Svátek práce neustále ctí a respektuje. „Už jen proto, že se děje hodně nepravostí v České republice a doplácejí na to pracující lidé,“ sdělil poslanec. „Vodní“ program odstartoval dopoledne ve slovenské Skalici, kde otvírali nové přístaviště. Na české břehy se pak přesunul do Sudoměřic. U výklopníku se otevření plavební sezony na Baťově kanále zúčastnilo i sedm potomků Tomáše Bati, jeden přijel až z Brazílie.

Většina účastníků odpoledne zakončila v Hodoníně U jezu, kde jazzový zpěvák Láďa Kerndl s dubňanským mořeplavcem Ivanem Orlem pokřtili Vodní pas, se kterým mohou milovníci plavby letos objíždět přístavy Moravy a Baťova kanálu. Akci u jezu navštívily stovky lidí. „Lidé si myslí, že dobrodružství a zajímavé zážitky číhají třeba na moři, ale záleží na každém z nás, kde je najde, třeba i na Moravě. Přeji pasu, aby si ho lidé oblíbili,“ vinšoval nové atrakci dobrodruh Ivan Orel. V regionu ale nebylo jen veselo. Nejen velký počet aut, ale především cykloturistů byl příčinou skoro dvaceti dopravních nehod. Několik cyklistů skončilo s těžkým zraněním v nemocnici, jeden účastník autohavárie u Mikulčic zemřel. Zřejmě kvůli teplu hořela tráva ve Vracově, Uhřicích a Vřesovicích.