Ve Svatobořicích vyhrál i kategorii ostatní, do níž zařadil svoji směs hruškovice a meruňkovice z roku 2007. „Tehdy byl špatný rok, kdy pomrzlo hodně ovocných stromů. Z mého archivu jsem však pro Svatobořice připravil tuto směsku, a považuji si toho, jak ji tady ohodnotili,“ svěřuje se Vaculík, který z Kyjovského Dolňácka odjížděl celkem s pěti diplomy.

Čtěte také: Nejvyšší známky na vacenovickém koštu dosáhli šampioni od sousedů

VÍCE SI PŘEČTĚTE V TÝDENÍKU SLOVÁCKO

Jako velice úspěšnou může hodnotit sobotní výstavu pálenek a likérů jeden z pořadatelů, degustátorů a také výborných producentů, Petr Neduchal ze svatobořického spolku Mankyz. Ten ovládl jak kolekce vzorků, tak první dvě místa v kategorii likérů, a to s tím angreštovým a směsicí višně, čokolády s chilli, které si taky sám pěstuje. „S likéry je potřeba si trošku pohrát. Záleží na vínovici, poměru ovoce a také na době naložení. A když pak likér lidem chutná a ještě vyhraje na koštu, tak to člověka potěší u srdce,“ říká Neduchal.

Milovníci likérů a macerátů měli ve Svatobořicích na výběr téměř ze sto čtyřiceti vzorků. Včetně některých obzvláště zajímavých chutí, jako má divizna, měsíční jahoda, bez s kávou, konopí s medem či kiwi a zelené fíky. Celkem ale svatobořičtí pořadatelé připravili rekordně nabitou paletu 1461. „Je zajímavé, že počty vzorků šly dolů na koště po celé republice kvůli tomu, že se loni ovoce mnoho neurodilo. U nás je tomu naopak, máme asi o šedesát vzorků více než loni a také lidí přišlo více,“ hodnotí šestý ročník jeden z otců koštu, Petr Neduchal.

Čtěte také: Už žádná zelená, ale pořádné víno. Holubičtí koštovali loňské šampiony

Čtěte také: Základem vína jsou zdravé hrozny a poctivá práce, říkají vítězové výstavy vín