Historicky nejvyšším počtem schválených vzorků s etiketou Svatomartinské víno překonávající veškerá očekávání se podle ředitele Vinařského fondu ČR Jaroslava Machovce může pyšnit letošní rok. I přes menší úrodu připravili vinaři na svátek Svatého Martina už tradiční zážitek ze svěží ovocité chuti mladého vína s pikantní kyselinkou.

„Úderem jedenácté hodiny a jedenácté minuty oznámí 11. listopadu trubači v historických prostorách templářské tvrze v Čejkovicích oficiální vstup Svatomartinských vín na trh,“ uvedl majitel restaurace a vinař René Bárta z Čejkovic.

Právě tato „kolébka Svatomartinských vín“ je co do zastoupení jeho druhů, počtů i výrobců zastoupená ze všech vinařských obcí v rámci republiky nejvíce.

Do historických prostor templářské trvze opět přicválá na svém koni Svatý Martin, aby letošní mladé víno přivezl. V letošním roce se v Čejkovicích vyrobilo ve čtrnácti vinařstvích celkem devětadvacet druhů vín, které koncem října získaly ochrannou známku Svatomartinské 2009. Z nich je čtrnáct bílých, pět růžových a osm červených.

„Naše vinařství vyrobilo letos šest tisíc lahví Svatomartinského v odrůdě Modrý Portugal a Müller Thurgau,“ řekl místní vinař Petr Bíza.

Od oficiálního odtroubení bude pak proslavená vinařská obec až do neděle 15. listopadu hostit návštěvníky nejen vzorky Müller Thurgau, Modrého Portugalu, Svatovavřineckého a Veltlínského červeného raného.

„Od třinácti hodin čekají na všechny příchozí svatomartinské mlsy v podobě husích specialit i osvědčené Svatomartinské menu,“ láká Bárta.

Přesně v 11 hodin a 11 minut zahájí ochutnávku a prodej Svatomartinského vína také v Kyjově.

V areálu traktu Informačního centra na Svatoborské ulici jsou už nachystané skleničky s logem Svatého Martina. „Loni navštívily náměstí s degustací vzorků zdarma na dvě stovky milovníků vín. Letos očekáváme, že by jich mohlo do pěkného zastřešeného zázemí přijít ještě více,“ odhadl za město jako organizátora Pavel Navrátil.

Výroba svatomartinského vína.

Svatý Martin tady ale po loňském uklouznutí koně a jeho nalehnutí na kapotu služební Octavie nepřijede.

„Zato bude až do jedné hodiny hrát reprodukovaná cimbálová muzika,“ dal nahlédnout do programu organizátor Novotný. K ochutnání v Kyjově bude zhruba dvacet vzorků prvních letošních vín nabízet sedm vinařství z regionu.

„A na příští rok slibujeme i spoustu kulinářských dobrot, jako jsou pečená husí stehýnka či restovaná husí jatýrka,“ litoval Novotný, že letos budou o podobné dobroty návštěvníci Kyjova ochuzeni.

Sobotní Bzenecké Svatomartinské slavnosti 2009 budou zahájeny tažením vojsk tří císařů v čele s Napoleonským vojskem.Týž den budou první mladá vína světit také v Šardicích.

Co je mladé víno

Svatomartinské je mladé víno, u něhož mezi sklizní a uvedením na trh uběhlo jen několik týdnů. Proto má lehkou barvu i chuť a nižší obsah alkoholu – obvykle okolo dvanácti procent.
Mladé víno je určeno k rychlému spotřebování. Vinaři doporučují vypít ho do jara následujícího roku. Rozhodně mu nehrozí zkažení, jen se stářím ztrácí na svěžesti. Proto mladé víno není vhodné k archivaci.

Jak chutná a jak se pije
Mladá vína jsou lehká, s nižším obsahem alkoholu – kolem dvanácti procent.
Jsou ovocitá, což znamená, že v nich lze odhalit vůni i chuť různých druhů ovoce jako například broskví, tropického ovoce (grapefruitu, pomeranče), banánů, hrušek, švestek nebo višní. Ovocité aroma harmonicky doplňuje šťavnatá kyselinka, která dodá mladému vínu velmi ceněnou svěžest. Některá vína, zvláště bílá a růžová, mohou po nalití do skleničky velice jemně perlit. Je to známka a charakteristika mladého vína a pouze zvýrazní jeho vůni a chuť.
Díky těmto charakteristikám se mladá vína výborně hodí k velmi široké škále pokrmů, zejména pak k tradiční české a moravské kuchyni.
Při domácím servírování platí pro Svatomartinské stejná pravidla jako pro ostatní vína. Důležité je dodržet správnou teplotu.
Bílá a růžová vína se doporučují pít při teplotě 10–12 stupňů Celsia. Pro červená vína s decentní kyselinkou je ideální teplota servírování 12–14 stupňů Celsia, pro červené se sametovým projevem teplota 14–16 stupňů.

Jaký bude letošní ročník
Z vlivů působících na dozrávání vinných hroznů lze tušit, že jejich letošní kvalita dosáhne vynikající úrovně. V průběhu pršelo dostatečně a slunečné počasí v létě dokonalo své. Cukernatost hroznů je na vysoké úrovni, stejně jako jejich zdravotní stav. Vlastní kvalitu vína vinaři s konečnou platností ohodnotí až na přelomu roku, ale obecně lze říci, že víno z roku 2009 bude patřit mezi ročníky nadprůměrné kvality. Z hlediska objemu půjde o ročník s nižším výnosem, který bude v průměru asi o třicet procent nižší než v minulém roce, avšak tento pokles vyváží vysoká kvalita vína.

Zdroj: www.svatomartinskavina.cz

Sommelier Pavel Chrást je odborník na kombinace jídla s vínem, říká: Kyselá vína podporují chuť k jídlu

ROZHOVOR - Vybrat si k jídlu správné víno není jednoduché a mnoho lidí si s tím moc neví rady. „Situace se ale každým rokem zlepšuje,“ tvrdí sommelier Pavel Chrást.

Co byste doporučil ke Svatomartinskému vínu?
Svatomartinské víno je hlavně příležitostí k setkání a ochutnání nového ročníku. Podle mě je jedno, co si k němu člověk dá. Tradičně je ovšem spojené se Svatomartinskými hody, kde se servírovala husa se zelím a knedlíky. Hodí se k němu i mastné uzeniny.

Podle čeho se vybírá víno k pokrmům?
Obecně platí, že podle barvy masa. K rybě bílé, k červenému masu červené. Ale znáte to, sto lidí, sto chutí. Takže vždycky záleží na vkusu jednotlivce a také na úpravě pokrmů.

Může víno podpořit chuť jídla, nebo ji naopak úplně zkazit?
Samozřejmě. Čím je víno kyselejší, tím více podporuje slinění, a člověk má na jídlo větší chuť. Vína s vysokým obsahem alkoholu zase znásobují chuť jídla. Naopak jsou některé pokrmy jako třeba tučné sýry, které chuť vína potlačí. Jazyk se totiž potáhne mastnou vrstvou a člověk další chutě tolik nevnímá.

Ke kterému jídlu se víno vůbec nehodí?
Třeba k čokoládě. S vínem se nekombinují také polévky a klasické vývary. Voda k vodě nesedí.

Dají se u nás mezi levnějšími vzorky vín najít kvalitní?
Každé víno, které udělá člověku dobře, je dobré. I kdyby bylo z krabice. Jen ať si ho člověk koupí, když mu chutná. Já osobně těmto výrobkům nevěřím. Protože jenom kvalitní víno s dobrým jídlem dokáže udělat ze stolování požitek.

Rozumí lidé výběru stolních vín?
Moc ne. I když poslední dobou se zlepšuje. Rok od roku pozorujeme, že lidé pijí nejen více vína, ale hlavně vína vyšší kvality. Určitě by se mělo pomoci malým vinotékám a hospodám, které víno nabízí. Měly by dostat nějaké příspěvky, aby se zákazníci lépe vyznali v jednotlivých druzích. Zatím to vypadá tak, že často lidé nemají v restauracích velký výběr.

Jaká vína kupují lidé nejčastěji?
Do vinoték chodí málo. Nejčastěji nakupují levnější vína ve velkých supermarketech. Ve střední cenové kategorii jdou na odbyt moravská vína. Dražší kupují zákazníci raději zahraniční.

Dá se říct, že jsou Jihomoravané odborníci na víno? Ví, co je dobré?
Určitě jsou. Jižní Morava je vinařská oblast. Lidé zde nerozlišují víno jen na červené a bílé, ale zajímají je jednotlivé druhy. Situace je podstatně lepší než jinde v republice.

Nevím, jak kdo, ale já jednoznačně preferuji božolé před Svatomartinským!

Znojemsko má Waldberg Nouveau

Horní Dunajovice – Letos poprvé vyrábí vlastní svatomartinské víno vinaři z Horních Dunajovic na Znojemsku. Rodinné Vinařství Líbal pro něj vybralo odrůdu Svatovavřinecké.
Sklepmistr Marek Líbal plánuje naplnit šest set šedesát lahví. „Mladé Svatovavřinecké má výraznou tmavou barvu, odbouranou kyselinu a jemnou chuť s ovocnými, švestkovými tóny. Uvidíme, jak se bude prodávat,“ řekl sklepmistr.

Ačkoli Vinařství Líbal založila rodina oficiálně až v roce 2001, tradici si předává již třetí generaci. „Odrůdovou skladbu jsme přizpůsobili severní poloze vinařství. Hrozny pocházejí z viničních tratí v Horních Dunajovicích – Frédy, Stará Hora a viniční tratě v nedaleké obci Tvořihráz – Na vinici,“ přiblížil Líbal původ hroznů.

Největší producent vín na Znojemsku – Znovín Znojmo – pořádá dnes hned tři prezentace. „Svatomartinské otevřeme v Praze v hotelu Ambassador a na lodi Čechie a v Ostravě v hotelu Atom,“ uvedl ředitel firmy Pavel Vajčner. Naopak Líbalovi si zřejmě přiťuknou jen se svými přáteli, známými a obchodními partnery. „Svatomartinské začneme prodávat jako všichni ostatní, jedenáctého listopadu. A to přímo v našem sklepě. Ale žádnou větší akci k tomu nechystáme,“ sdělil Marek Líbal.

Na Znojemsku, které je jednou z největších vinařských podoblastí v Česku, vyrobí místní jen pět vzorků vín Svatomartinského. „Pro Znojemsko je to škoda. Na vlně popularity svatomartinských vín se mohlo svézt více místních vinařů. My například letos naplníme asi sedmdesát tisíc lahví a předpokládáme, že všechno prodáme,“ uvedl Vajčner.

Na trh se ale chystají i další mladá vína, která ovšem neponesou název Svatomartinské. Řada vinařů totiž nehodlá platit poplatky za užívání značky a raději svým produktům vymyslela originální názvy. Na Znojemsku to jsou třeba Veselé víno, Mladý Lahofer, Waldberg Nouveau či Svatováclavský sběr.

Kde se slaví

Středa 11. listopadu
Brno
11.00 Náměstí Svobody
Košt jihomoravských mladých vín
Čejkovice
11.11 nádvoří hotelu Zámek
Kyjov
11.11 dvorní trakt infocentra
Bukovany
19.00 Bukovanský mlýn, večer u cimbálu s Jurou Petrů
Strážnice
11.00 Slovácká vinotéka, vína ze Strážnice a okolí
Boskovice
11.11 Vinotéka Boskovice, otevírání lahví Svatomartinského vína
Židlochovice
11.00 Svěcení Svatomartinských a mladých vín před kostelem

Sobota 14. listopadu
Blansko
Blanenské vítání svatého Martina Staré zámecké sklepení – ochutnávka a prodej vína svatomartinského
Bzenec
Svatomartinské slavnosti ve sklepení pod sokolovnou
Hustopeče
Průvod svatého Martina na bílém koni v 11 hodin a 11 minut na náměstí. Ochutnávka mladého vína
Mikulov
Ochutnávka Svatomartinských vín na zámku
Němčičky
Košt mladých vín a svatomartinských hus v kulturním domě
Slavkov u Brna
zámek, výstava Mladá svatomartinská vína
Šardice
Svěcení mladého vína a ochutnávka Svatomartinského
Valtice
Svatomartinská pouť – oslava mladého vína ve Španělské konírně valtického zámku
Velké Pavlovice
Svatomartinské otevřené sklepy

Letošní ročník
celkový počet vín 211
bílé 85
růžové 50
červené 76
Müller Thurgau 69
Veltlínské červené
rané 16
Modrý Portugal 50
Svatovavřinecké 72
Cuvée 4

HANA RAISKUBOVÁ A ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI