„Dříve průvod chodil bočními uličkami, kde jej ale neviděli skoro žádní lidé. A scéna už byla tak zavedená, že netáhla. Pokusili jsme se proto o změnu, která přihlížející obohatí o nový zážitek," říká hodonínský autor historické literatury a organizátor průvodu Petr Gruber.

Díky tomu se mohou návštěvníci letošních Svatovavřineckých slavností těšit na pestrou škálu dobového oblečení. Na jeho výběru sehrály svou roli i významné mezníky historie Hodonína. Slovanští bojovníci připomenou 1 150 let od příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, gotický šat přiblíží povýšení na město královnou Konstancií. „I tady chystáme změnu. Sice pojede opět na koni, ale po stranách bude mít jak rytíře templářského, tak i jiného řádového bojovníka," podotkl Petr Gruber.

Konec třicetileté války reprezentují představitelé oblečení v renezančním stylu. Za nimi budou následovat vojáci z napoleonských bitev. Jako poslední bude voják na koni z hodonínských kasáren období před druhou světovou válkou. Kromě nich bude hodonínskými ulicemi od Komerční banky po radnici kráčet také středověký dudák, bubeníci i sokolník.

A také starostka. „Půjde v renezanční části jako purkmistryně. Jsem rád, že vedení města včetně místostarosty bude součástí průvodu, že nevyjde až z radnice," řekl ředitel hodonínského domu kultury Marcel Řimák.

Na Masarykově náměstí pak historické skupiny představí středověkou exekuci. „Dříve se nepoctivý obchodník trestal, což změníme na trestání nepoctivé obchodnice. Zápletku představíme ale až desátého srpna, bude to překvapení," upozornil Gruber.

Kromě historického průvodu se návštěvníci Svatovavřineckých slavností mohou těšit například na koncert Kamelotů, Banjo Band Ivana Mládka, Gipsy.cz, laserovou show, cimbálovou muziku mladé Slovácko a dechovou hudbu Liduška. „Přijede dvě stě padesát stánkařů, takže nebude plná jen Národní třída, ale i pěší zóna," sdělil ředitel kulturního domu.

Příchozí si kromě kulturního programu mohou pochutnat také na jídle. A to jak klasickém, tak i vegetariánském. Na své si přijdou také děti, a to nejen při pohádkách, ale i při soutěžích a hrách v dětském městečku vedle kostela.