Z pěti táborů, které má v režii hodonínský Zálesák, je volný jeden. Přidat se ale může jen osm či devět zájemců. „Všechny červencové turnusy jsou plně obsazené. Ten s posledními volnými místy se uskuteční v srpnu," informoval organizátor Vítězslav Krabička. Zálesák pořádá dva druhy táborů. V Čeložnicích jsou stanové, kam je možné vzít maximálně pět desítek dětí. Další pak na Mlýnkách, kde asi stovka táborníků nocuje v chatkách.

Větší šanci dostat těsně před začátkem letních prázdnin dítě na tábor mají rodiče v Kyjově.

Tamní dům dětí a mládeže přes léto připravuje hned čtyři, které se uskuteční v areálu HutiskoSolanec. Celkem pro asi dvě stě šedesát dětí. Volné jsou ještě dva, první a poslední. „Všechny tábory jsou tematické. Obsazený máme s Harry Potterem a pak tradiční česko-srbský tábor, který pořádáme už jedenáctým rokem," řekl ředitel domečku Zdeněk Kunz.

Rodiče mohou přihlásit své potomky ve věku od šesti do patnácti let ještě na kempy, které mají témata Hobit, Cesta do ohňové země a Milionový závod. Poslední jmenovaný je jako jediný v srpnu. „Zúčastní se ho malým soustředěním i tři kroužky, které fungují při domečku," poznamenal Kunz a doplnil, že počet dětí, které jezdí na tábory, se drží už několik let na stejné úrovni.

Kromě letních táborů mohou děti strávit dny v těch příměstských. „Celkem máme tři. Letošní novinkou je rybářský, na který vyrazí také členové našeho rybářského kroužku," vysvětlil Kunz.

Volno hlásí i Středisko volného času v Hodoníně. Letos organizuje tábor s podtitulem Území lesních strážců. Začíná devatenáctého července a místa je zatím dost. „Máme deset účastníků, takže rodiče mohou děti ještě přihlásit," uvedla vedoucí tábora Monika Zlámalová. Malý zájem si vysvětluje tím, že obvykle Středisko volného času pořádá pobyty u moře. „Lidé možná čekali na to, zda opět vyrazíme do Chorvatska. Skončila ale cestovka, se kterou jsme spolupracovali. Nakonec jsem se rozhodla udělat alespoň tento tábor," vyjádřila se.

Zcela plno mají ve Veselí nad Moravou. Oproti loňskému roku byl letos brzy obsazený i letní příměstský tábor. „Poslední volná místa jsme zaplnili v minulém týdnu. Na loňský příměstský tábor bylo zprvu přihlášených jen devět dětí, místa jsme zaplňovali až přes prázdniny. Letos máme plno o dost dříve," sdělila ředitelka veselského domečku Lenka Šlosárová.

Stejně je na tom i Strážnice. Tam počet přihlášených každoročně přesahuje možnou kapacitu. Dva tábory pořádá strážnický dům dětí a mládeže na Littneru, jeden v Osvětimanech a jeden ozdravný pobyt v Řecku.

Celkem obstará prázdniny zhruba dvě stě padesáti dětem. „Zájem je skutečně velký. Pokaždé máme přihlášených podstatně více dětí, než jich můžeme vzít, takže už máme vybrané i náhradníky pro případ, že by někdo nejel," řekla pedagožka Marie Knitlová.