Největší favorité krajských voleb nezapomínají ve svých programech ani na Hodonínsko, jeho problémy a jejich řešení. Adepti na krajské mandáty sází především na zaměstnanost, zdravotnictví a školství.

„Největší síla našeho programu je jeho komplexnost. Zaměřili jsme se na všechny oblasti, protože máme bohaté zkušenosti. Především se zabýváme hlavními pilíři, které se dotýkají všech lidí, tedy dopravou, sociální oblastí, zdravotnictvím, školstvím a životním prostředím," říká šestka kandidátky ČSSD Jiří Janda. Podle něj si ani lidé neuvědomují, že kraj je jim blíž než vládní politika. Tradičně neuspokojivá situace je na Hodonínsku zejména se zaměstnaností.

„Chceme jakoukoliv formou podporovat podnikání tak, aby pracovní místa mohla vznikat. Chceme například podporovat obce, které se budou zabývat výstavbou bytů," přiblížil jeden z bodů programu nejsilnější strany v kraji Janda. Ten je také pro zachování obou nemocnic. „Kyjov je páteřní nemocnice a Hodonín má také své místo na trhu a nechceme, aby o něj přišel," sdělil předseda okresní ČSSD.

Zdravotnictví je silnou kartou také pro hodonínského lídra druhé koaliční strany, křesťanských demokratů, Antonína Tesaříka. Jeho mottem je modernizace a rozvoj krajského zdravotnictví jako veřejné služby ve veřejném zájmu. I proto podporuje znovuzavedení institutu krajského odborníka, který sloužil pro koordinaci mezi jednotlivými nemocnicemi, a také systému hodnocení zdravotnického personálu. Zároveň upozorňuje na to, že jak hodonínská, tak kyjovská nemocnice se stanou důležitými tématy zvláště po volbách. „V důsledku toho, že největší pojišťovna v zemi, VZP, avizuje ztrátu a že chce najít dvě a půl miliardy u poskytovatelů zdravotní péče, tak po volbách přijde druhá vlna snahy o redukci zdravotní péče, odborností a v republice i celých oddělení," varuje Tesařík. Jeho prioritou ale zůstává ekonomická a odborná stabilizace krajských nemocnic a jejich dostupnost.

Lídrem Hodonínska u opozičních občanských demokratů je na šestém místě Jiří Šimeček. Ten chce, aby ODS byla vidět a slyšet i v malých obcích. „Důležitá je pro nás otázka středního školství, posílení učňovského a restrukturalizace tříd na gymnáziích. Také bychom rádi pomohli vinařů a zemědělcům a zlepšili spoj do Brna," upozornil kandidát ODS.

Opoziční strana KSČM by se ráda pokusila udělat něco s nezaměstnaností, která je na Hodonínsku nejhorší v kraji. „První prioritou je hospodářský rozvoj a zvýšení zaměstnanosti v postižených okresech, jako jsou Hodonínsko a Znojemsko," uvedl komunistický lídr za Hodonínsko Ivo Pojezný. Pro komunisty je další stěžejní oblastí doprava. „Na Hodonínsku nám chybí rychlostní silnice, která by mohla urychlit hospodářský růst. Rozhodně preferujeme dokončení silnice 55 z Břeclavi na Uherské Hradiště," sdělil kyjovský pedagog.

Silnice R55 je stěžejní také pro Zemanovce. „Záměry vybudování průmyslových zón mají být součástí územních plánů i menších měst a měly by přinést lidem práci. Na to navazuje vybudování páteřních silnic, které zabezpečí lepší obslužnost. V okrese Hodonín se to týká bezodkladného započetí stavby silnice R55, díky níž by došlo i ke zklidnění nadměrného provozu přes Petrov, Strážnici, Vnorovy a Veselí nad Moravou," říká čtyřka krajské kandidátky Strany práv občanů Rudolf Bauer.

Zároveň upozornil na to, že jeho strana chce obnovit i střední školství pro zemědělskou výrobu a podporovat výstavbu povodňových systémů a investice do vodních staveb.

Také pro Top 09 je největším problémem Hodonínska nezaměstnanost. „Alespoň částečné snížení nezaměstnanosti může zajistit zlepšení dopravního spojení regionu s krajským městem tak, aby obyvatelé okresu mohli snáze cestovat za prací, a naopak, aby se Hodonínsko stalo zajímavějším pro investory a zaměstnavatele," sdělil lídr Hodonínska na krajské kandidátce TOP 09 Igor Veselý.

Do krajských voleb jde dalších sedmnáct politických stran a sdružení.