„Teď to vážně jede. Červené hrozny se v tomto týdnu krásně zabarvily. Už jsou hezky modré. Některé ranné odrůdy se dají jíst. Soustředím se spíše na vína s přívlastky, proto budu sbírat asi až v říjnu,“ řekl Deníku Josef Škopík, který spravuje rodinný vinohrad v Blatnici pod Svatým Antonínkem.

Slunce pomáhá také vinohradům ratíškovické Zery. „Počasí je slušné a odrazí se zřejmě v kvalitě. Nyní je otázka, co nám provedou špačci a jiní dvounozí škůdci,“ uvedl ředitel Zery Vladimír Šťastný. Za největší nebezpečí pro moštové odrůdy, které má podnik vysazené, ale považuje především kroupy.

Na Strážnicku má své vinohrady také velkopavlovické Vinium. „Myslím si, že letošní úroda bude mírně nadprůměrná. Počasí je dobré, ale nemusely by být až taková extrémní vedra,“ zamyslel se agronom velkopavlovické podniku Libor Výleta. Rostlina podle něj v tropickém počasí uzavírá průduchy a neasimiluje, tedy nepřijímá a nepřeměňuje látky pro svůj rozvoj. „Vodou nestrádá, ale pro to, aby hrozen fyziologicky vyzrával, nejsou extrémní vedra ideální,“ vysvětlil Výleta s tím, že v suchém počasí některé vinaře letos pozlobilo padlí. To je houbová choroba, která napadá zvláště listy.

Čejkovické Templářské sklepy na svých vinicích očekávají také dobrou úrodu. „Zatím je to pěkné. Oproti loňsku velice slušné. Tropické vedra považuji za výhodu. Hrozny dozrávají a sluníčko je potřeba. Réva vinná má velký kořenový systém, takže jí horka nevadí,“ je přesvědčený agronom čejkovického vinařského družstva Kamil Michna.

Také v bzeneckém Zámeckém vinařství věří ve slušnou úrodu. „Stoprocentně by měla být lepší než loni. Začaly nám dozrávat muškáty a vypadají velice pěkně. Jejich sklizeň plánujeme začátkem druhého týdne v září,“ řekl agronom Zámeckého vinařství Bzenec Martin Vrabec. Ten upozornil také problémy, které mají se zloději na sto deseti hektarech slováckých vinic. „Máme hlídací agenturu, přesto jsme v jedné partii našli svítící baterky a nastříhané hrozny, takže jsme začali hlídat intenzivněji,“ poznamenal Vrabec. „Budeme hlídat všude a všechno. Nemůžeme nic nechat náhodě. Peníze, které bychom na agenturách mohli ušetřit, bychom si do lisu sice nacpat mohli, ale mošt by nám nevytekl,“ konstatoval bzenecký agronom.

Také kosteleckému vinaři Václavu Šalšovi současné klima vyhovuje, i když ne zcela. „Zatím je to dobré, ale do vinobraní zbývá jeden až dva měsíce, takže ještě uvidíme, jak hrozny naberou cukry,“ soudí Šalša. Jeho vinohrady zatím nejsou vystavené větším útokům škůdců. „Letos to není nic výrazného. Vosy jdou akorát na muškát a stolní hrozny. Bažant si taky něco sezobne a špačci zatím nejsou,“ dodal kostelecký vinař hospodařící s rodinou na čtrnácti hektarech vinic.