Jsou od lidí, kteří se bojí, že těžba ohrozí prameniště pitné vody pro sto čtyřicet tisíc obyvatel Hodonínska, části Břeclavska a Kroměřížska. „Máme tak záštitu, že veřejný zájem na pitné vodě je skutečně politickým tématem. Petice bude nejdříve projednaná v komisi pro rozvoje venkova a zemědělství. Dosažený počet podpisů splňuje i podmínku pro na veřejné slyšení v Senátu,“ uvedla senátorka za Hodonínsko Anna Hubáčková.

Ta dlouhodobě vystupuje proti plánu dobývat štěrkopísek u hranic Jihomoravského a Zlínského kraje. „Je to skutečné ohrožení. Náhradní zdroje vody pro naše území prostě nemáme,“ připomněla senátorka.

Petice se v regionu rozjela v polovině července. „U nás ji podepsalo 560 lidí, což je velice dobré číslo,“ řekla Martina Bílová, starostka Tvarožné Lhoty, kde žije necelá tisícovka lidí.

Premiér Bohuslav Sobotka podepsal v Moravském Písku petici proti těžbě štěrkopísku u obce.
K petici proti těžbě štěrkopísku se připojil i premiér

Přes už třetí podpisovou akci v řadě se záměr těžby dostal až do fáze stanovení dobývací prostoru. „S ohledem na zásadu hospodárnosti a také principu předběžné opatrnosti náš úřad řízení přerušil do doby, než padne rozhodnutí o přezkumu podnětu,“ sdělil předseda Obvodního báňského úřadu Jan Brothánek.

Hodonínští vodaři totiž napadli už dřívější stanovisko, které bylo nutné při posuzování vlivů záměru na životní prostředí. Výhrady nyní posuzuje ministerstvo životního prostředí. „Se závěrem, že stanovisko bylo vydané v rozporu s právními předpisy, jsme se neztotožnili,“ sdělil ředitel rezortního odboru Evžen Doležal. Přesto podnět ještě prozkoumá rozkladová komise ministra.

Zástupci těžební společnosti, za kterou stojí František Jampílek ze středočeských Lázní Toušeň, jsou dlouhodobě přesvědčení, že těžba štěrkopísku nepoškodí životní prostředí a zdraví obyvatel v dané oblasti.

Těžba štěrkopísku. Ilustrační foto
Razantní ne. Petici proti těžbě štěrkopísku podepsalo přes deset tisíc lidí