„Letos je to padesát let od pořádání první výstavy vín. Za tu doby se vynechala pouze dvakrát na vině byla špatná úroda," informuje o tradici koštů ve Vacenovicích jejich hlavní organizátor František Ilčík, se kterým se setkávám hned po příchodu. „Nehodnotíme celkového vítěze koštu. V katalogu máme stránku s nejlépe hodnocenými vzorky," popisuje Ilčík.

Hned u vchodu do sálu hospody U Letochů se také setkávám s dívkami ze Sobůlek, kteře živě diskutují nad katalogem vín. „Na koště ve Vacenovicích jsme poprvé, jinak k nám do Sobůlek chodíváme pravidelně.," řekla Kristýna Leciánová.

To už mě dav tlačí směrem k ochutnávací místnosti, kde jsou úhledně v řadách naskládané láhve s vínem. Dívky, které se na sobotní odpoledne zhostily úlohy obsluhy, nalévají degustátorům dle jejich přání. „Dal bych si sedmatřicítku," ozývá se z davu.

Dívka svižným tempem bere láhev do ruky a dolévá prázdnou skleničku. „Dneska je frmol, ale zvládáme to," říká s úsměvem jedna z nich.

Míst na sezení je málo, takže většina příchozích postává po sále. „Lidí je tady docela dost. Jsem příjemně překvapený. Vzhledem k tomu, že je docela hezké počasí, které je potřeba využít k práci ve vinohradu," směje se Ilčík.

Kousek opodál stojí muž, který znaleckým okem sleduje barvu vína a čichá ovocnou vůni. „Ochutnávám Ryzlink Vlašský Dobeše z Ratíškovic," svěřuje se Miroslav Karnolt z Prahy, který do Vacenovic na košt zavítal už podruhé. „Známý má vinohrad po dědovi, tak mě sem pozval. Je to tady nádhera," svěřuje se s účelem návštěvy moravské vesnice Karnolt.

Až od Pardubic přijela ochutnat vzorky moravských vinařů i Michaela Mňuková. „Hned od začátku jsem začala degustovat. Jsem nadšená. V okolí Pardubic nic podobného není, a jelikož mám ráda víno, tak si to tady velice žívám," nadšeně vypráví Mňuková.

Šampiony se podařilo ochutnat Ludmile Kaňové z Vacenovic, která po dřívějších zkušenostech dorazila s manželem hned na začátek. „Chodíme sem každý rok, letos se nám podařilo ochutnat ty největší špičky a musím říct, že byly famózní. Teď už popíjím roséčko," svěřuje se Kaňová.

Někteří z příchozích opouští Vacenovice předčasně s cílem zastavit se na jednom za dalších pořádaných koštů. Podobný plán má i Jan Vacenovský z Ratíškovic, který zamíří do Tvarožné Lhoty. „Je to sice menší košt, který není tak známý, jako tady ten, ale je tam dobrá partie lidí. Hlavně můžu ochutnat ty nejlepší vzorky kdykoliv. Tady už jsou všechny vypité," stěžuje si Vacenovský.

Skalní návštěvníci ale opustit vacenovickou výstavu vín nehodlají. Bedlivě pročítají katalog a s propiskou v ruce stojí frontu na další příděl, který poté pečlivě odškrtnou a ochutnají další.