Ta má podle něj na jižní Moravě své místo, i když zde převládá chuť vína. „K pálení kořalky jsem se dostal přes mého dědečka, který má už dlouholeté zkušenosti. Každý člověk, který pálí kořalku, má jinou úrodu. U nás se letos nedařilo meruňkám, ale poměrně to napravily švestky,“ říká dvaadvacetiletý mladík.

Právě oranžové plody si tento týden se svým dědou dali vypálit v pěstitelské pálenici v Rosicích u Brna. Ze sto padesáti litrů vykvašených meruněk si odnesli kolem třiadvaceti litrů pálenky.

Za jeden litr padesátiprocentní lihoviny si pálenice účtuje sto dvacet korun. „Začátek sezony pro nás znamená obrovský nárůst oproti loňsku, kdy nebylo skoro nic. Ovoce navíc uzrálo nejmíň o dva týdny dříve. Už jsme pálili třešně, višně i meruňky. Nové objednávky vyřizujeme nejdříve do tří týdnů až měsíce,“ říká Renata Hošková z rosické pálenice.

Mlžítko. Ilustrační foto.
Souboj s parným létem? V Kyjově pomůže mlžící sprcha

Dobrý start hlásí i v Boskovicích na Blanensku. „Zákazníky jsme začali uspokojovat už od prvních červencových dnů. Oproti loňsku máme od začátku více objednávek a ovoce je zatím kvalitní, i když jsme pálili jen třešně. Vypadá to na dobrou sezonu,“ řekl Miloš Konečný, jednatel palírny Boskovice.

Běžný stav oproti tomu podle Romana Křížka panuje v Mikulčicích na Hodonínsku. „Objednávky se nám hromadí. První jsme obdrželi i o měsíc dříve než loni, díky teplu dozrálo ovoce brzy. Nejde ale o nic hektického. Požadavky zákazníků vyřizujeme do týdne,“ dodává provozovatel palírny s tím, že zatím zpracovali jen třešně a meruňky.

Teplé dny a jen občasné deště si stejně tak chválí i pěstitelé. „Posbíraly se višně, třešně a meruňky, ovoce je zatím hodně. Teď čekáme na jablka, hrušky a samozřejmě na hrozny. Doufejme, že počasí vydrží. Nezáleží jen na něm, důležitá je i péče o rostliny od začátku roku,“ dodal Miroslav Štilárek, pořadatel velkého koštu ovocných pálenek ve Svatobořicích-Mistříně na Hodonínsku. (kuj)

Ilustrační foto
Zemědělci letos zažívají nejranější žně. Výnosy jsou však malé