Výbor hodonínské Tělovýchovné jednoty Sokol objevil mimo své účetnictví černé konto, v němž má navíc chybět více než sto padesát tisíc korun. Starosta organizace a do listopadu 2014 městský radní za TOP 09 Kamil Vinklárek rezignoval. Případ prověřuje policie.

Podle zprávy výboru hodonínských sokolů vyzval Vinklárka k rezignaci místostarosta Ján Lahvička starší ve středu. „Nelíbilo se mi, jakým způsobem řídil jednotu a jak hospodařil," uvedl v zápisu Lahvička. U spravování sokolské obce poukázal na starostovo vybírání peněz za pronájem sokolovny badmintonistům a především pak na zaúčtování nájmu za užívání nafukovací tenisové haly v Rybářích. „Ty šly do trezorku, který je u mě ve skříni, odtud se postupně odvádí do pokladny jako nájem třetího poschodí (sokolovny – pozn. red.), abychom z toho nemuseli platit daně. Peníze, které se neodvádí do oficiální pokladny, používáme na jiné potřeby Sokola," cituje zpráva výboru Vinklárkova slova.

Ta nyní už bývalý starosta jednoty rozvedl. „Věděl jsem o tom, že správce dává peníze účetní a ta je měla zaúčtovat řádně s daňovými doklady. Pokud si finance shromažďovala v mezipokladně, ke které jsem neměl přístup, jde o pochybení účetní. Nedělala to, co podle pracovní smlouvy a mého nařízení dělat měla," hájil se Vinklárek.

V neoficiální pokladně se mělo od října 2011 nastřádat téměř čtyři sta tisíc korun. „Po bouřlivé debatě jsme se dohodli na tom, že jakmile starosta a účetní chybějící peníze vrátí, tak je podle dokumentů zaúčtujeme. Podáme opravené daňové přiznání s vědomím, že nás čeká pokuta," uvedl Lahvička.

VÍCE SI PŘEČTĚTE VE STŘEDEČNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ HODONÍNSKÉHO DENÍKU ROVNOST.