Jako první napadli překládaný návrh opoziční Nezávislí. „Materiál, který se nám dostal, do ruky je poplatný tomu, kdo ho vyrobil za minulého vedení. Asi se moc neaktualizoval. Nebere v úvahu občany, a ti byli postavení do situace, že se jim tam budou kácet stromy a stavět chodníky," řekl zastupitel za Nezávislé Milan Třeštík, který v lokalitě bydlí.

Navíc se o slovo přihlásila i Jolana Jančaříková, členka petičního výboru, který odmítá kácení stromů v bloku Brandlovy ulice 95 až 105. K podpisové akci se přidalo téměř tři sta lidí. „V tomto bloku by pravděpodobně došlo k pokácení stromů, ale nenavýšil by se počet parkovacích míst," řekla Jančaříková.

Podle vedoucího odboru rozvoje města Dalibora Nováka, jenž na tomto sídlišti také žije, se petice netýká první etapy regenerace, ale až následné. Upozornil, že studie, která radnici stála více než sto tisíc korun, není dogma, ale je jí zapotřebí pro podání žádosti o čtyřmilionovou dotaci z ministerstva pro místní rozvoj.

Celkové náklady na první část změn by dosáhly téměř dvanácti milionů korun, tedy osm milionů by na ní šlo z městské kasy. „Studii je možné průběžně aktualizovat. Snažíme se ale stihnout spolu s odborem investic stavební povolení, aby se do patnáctého ledna mohlo žádat o dotaci," vysvětlil Novák.

To posvětila i koalice. „Prošel jsem důkladně vyhodnocení anket i diskuzní příspěvky ze setkání s občany a ve velké míře nebyl nesouhlas s první etapou, která by se měla uskutečnit v příštím roce," uvedl místostarosta Ladislav Ambrozek (Pozitivně/KDU-ČSL). Zároveň navrhl jednohlasně přijaté doprovodné usnesení, že všechny etapy budou před uskutečněním dalšího stupně projektové dokumentace projednané s obyvateli dané lokality.

První část obnovy sídliště by se měla dotknout hlavně Vančurovy ulice v okolí základní školy, kde by vznikla nová stání pro auta.