Sobotní Tříkrálový průvod započal ve Veselí nad Moravou u kostela svatých Andělů strážných. Na tomto místě nasedli na koně a velblouda hlavní představitelé a společně s průvodem prošli městem až na náměstí před kulturní dům, kde předali své dary u jesliček.

Mší svatou a žehnáním koledníků začal průvod, ve kterém nechyběla dechová hudba, mužský sbor a zástupy lidí, ať už Veselanů nebo návštěvníků z okolních obcí. Zpěv se rozléhal ulicí Tyršovou, Komenského a Národních mučedníků až po Panský dvůr, kde se účastníci dostali až na náměstí Míru.

Role Kašpara, Melichara a Baltazara opět ztvárnil starosta spolu s oběma místostarosty. Na velbloudovi se tradičně svezl místostarosta Petr Kolář, který po cestě statně zpíval koledy. „Velbloud byl perfektní jako každý rok. Jmenuje se Šaita a už jsme si na sebe zvykli a máme se rádi," zasmál se Kolář.

Podle jeho názoru se sešla příjemná společnost a lidé si na průvod ve Veselí postupně zvykají. „Začíná patřit k takové pěkné veselské tradici. Příští rok ho uspořádáme stoprocentně znovu," prohlásil nadšeně místostarosta Kolář.

V jeho těsném závěsu projížděl na koni místostarosta Kolařík a starosta Miloš Kozumplík. „Na koni se mi jede rok od roku lépe," uvedl po jízdě. V přestrojení za Tři krále se připojily také děti.

Zvířata lákala

Že se k procesí každoročně přidávají další a další zájemci, si myslí také návštěvnice Eva Bílková. Podívat se přišla se svou dcerou. „Králové cestovali jen tak, moc toho neměli, takže dva koníci, velbloud a lama to vystihují," řekla Bílková, jejíž dceru Karolínu nejvíce ohromili koně.

„Líbí se mi nejvíc ze všech zvířat. Také máme jednoho doma," prozradila malá návštěvnice.

Kristína Komoňová, pastorační asistentka ve veselské charitě, pronesla uvítací řeč už u kostela. „Tříkrálovou sbírku pořádáme letos už pošestnácté a příští víkend je na Veselsku připraveno vyjít do ulic asi sto sedmdesát tříkrálových skupinek. Znamená to tedy šest set osmdesát koledníků spolu se svými vedoucími," uvedla Komoňová.

Loni bylo vykoledovaných bezmála devět set tisíc korun, ze kterých se podpořily různé organizace. „Sto padesát tisíc jsme věnovali pro rodiny s dětmi a lidi v nouzi a bez domova. Částku padesát tisíc jsme darovali na činnost občanské poradny ve Veselí nad Moravou a část peněz se investovalo do elektrických zvedáků pro osoby, které se nemohou pohybovat bez pomoci," popsala dobročinnost asistentka.

Charita posílá také humanitární pomoc do zahraničí jako na Haiti nebo na Ukrajinu. „Tímto bych chtěla poděkovat všem koledníkům, vedoucím skupin a v neposlední řadě také všem, kteří otevírají své dveře," doplnila Komoňová.

I přes občasné sněžení a mráz se nakonec všichni nadšenci sešli na náměstí, kde tři králové předčítali své věnování do jesliček. Organizátoři si připravili sváteční program a velkolepý ohňostroj.

Od šesté hodiny večerní v souvislosti s veselskou akcí Hej Mistře zazněla hromadně Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Kromě občerstvení ve stáncích se děti mohly projet na koních.